Повдигнаха обвинение за измама с кремации на гробаря от Банкя

OFFNews 24 април 2023 в 11:51 1115 0

Енев

Снимка бТВ

Георги Енев

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Георги Енев за измама с кремации.

Енев е обвинен за това, че в периода от 8 януари 2020 г. до 13 май 2022 г. в София и Банкя, в условията на продължавано престъпление с 20 деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил заблуждение у 19 души, че ако му дадат пари, ще организира кремация за техните починали близки. Вредите са за 28 230 лв., съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Обещанието останало само на думи. Част от починалите са били заровени в незаконно гробище в село Клисура, а за другата част няма данни да са били кремирани.

По случая е образувано досъдебно производство, разпитани са свидетели, направени са десетки експертизи и следствен експеримент.

Първоначално Софийският градски съд остави Енев в ареста, като отхвърли като необоснована жалбата му за по-лека мярка. По-късно обаче тя все пак бе променена в гаранция и досега той беше под домашен арест. Историята се разплете, след като на 23 май случаен минувач забеляза 7 тела в плитки гробове в с. Клисура близо до Банкя. Водещата версия бе, че става дума за нелегални погребения на възрастни хора, настанени в хосписи, за които роднините са плащали по 1000 лв. на траурна агенция за кремиране.

51-годишният Енев бе подведен под отговорност, като първоначално той призна престъплението си, а по-късно отрече. Идентифицирано бе едно от намерените три женски и 4 мъжки трупа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови