Повишението в ранг на магистратите ще става 3 г. след последното повишение

OFFNews 15 април 2024 в 10:51 1013 0

Темида

Снимка Архив

За да бъде повишен на място в по-горен ранг на съдия, прокурор или следовател, трябва да са минали три години от предходното повишаване в ранг. Това реши общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Тълкувателното дело е по искане на председателя на ВАС Георги Чолаков заради противоречивата практика.

Въпросът на Чолаков бе: "За повишаване на място в по-горен ранг на съдия, прокурор или следовател по чл. 234 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) необходимо ли е да са изминали три години от предходното повишаване в ранг?".

Досега едни приемат, че за повишаване на място в по-горен ранг не е необходимо да са изминали 3 г. от предходното повишаване, тъй като това основани не е посочено изчерпателно в ЗСВ.

Втората група съдебни състави на ВАС приемат, че за повишаване трябва да са минали 3 г. Изискуемият тригодишен стаж и при повторно повишаване не е обусловено от механично придобиване на определен период от време, а съдържа в себе си предполагаемото за кариерното израстване на магистратите наличие на съответните знания и опит за по-високата длъжност, се мотивират те.

Повишаването на съдия, прокурор или следовател на място в по-горен ранг съгласно чл. 234 ЗСВ е предвидено като възможност при изпълнението на три предпоставки: 1) при получена положителна комплексна оценка "много добра" от последното атестиране; 2) ако е прослужил на съответната или приравнена длъжност най-малко 3 г., и 3) има необходимия съгласно чл. 164 ЗСВ юридически стаж за заемане на длъжността, съответстваща на по-високия ранг.

Изискуемият тригодишен стаж и при повторно повишаване не е обусловено от механично придобиване на определен период от време, а съдържа предполагаемото за кариерното израстване на магистратите наличие на съответните знания и опит за по-високата длъжност. Тази оценка на професионалните качества ясно е диференцирана от повишаването в длъжност. Това става след конкурс и допълнителна оценка на професионалните качества, обясняват от ВАС.

"В рамките на систематичното тълкуване на разпоредбата на чл. 234 ЗСВ във връзка с разпоредбите за атестирането, както и във връзка с разпоредбата на чл. 303, ал. 2, т. 3 ЗСВ за предсрочно повишаване в ранг, ясно се очертава хипотезата на правната норма, включваща изискването за новопридобит 3-годишен юридически стаж след последния получен ранг. Ако бъде игнорирано това изискване, тогава предвиденото от законодателя поощрение за предсрочно повишаване в ранг би се обезсмислило. Възможността за придобиване на нов ранг на място за срок по-рано от три години от предходния би могло да се реализира единствено в хипотезата на чл. 303, ал. 2, т. 3 ЗСВ – предсрочно повишаване в ранг като поощрение", се казва в мотивите на общото събрание.

Петима от съдиите от ВАС за подписали с особено мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки