Правосъдният министър не храни илюзии, че ВСС ще освободи Гешев

OFFNews 06 април 2022 в 09:44 2253 1

Снимка БТА

Правосъдният министър Надежда Йорданова не храни илюзии, че този състав на Висшия съдебен съвет ще освободи главния прокурор Иван Гешев, стана ясно от нейно изказване пред Нова тв. Тя напомни, че за това са необходими 17 гласа от членовете на ВСС, "а голяма част от лицата във ВСС са лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев".

Йорданова дори прогнозира, че мандатът на Гешев може да се окаже по-дълъг от нейния като министър на правосъдието. Но дебатът е важен, за да се видят системните проблеми и обществото да чуе какво трябва да прави главния прокурор и какво не трябва да прави - да се отнася пренебрежително към цели съсловия и да нарушава презумпцията за невиновност.

ВСС започна процедурата по искането на Надежда Йорданова онзи ден, по същество обаче кадровиците в съдебната власт ще разгледат мотивите й за предсрочното махане на главния прокурор на 12 април. След 5-часов дебат членовете на съвета допуснаха до цялостно разглеждане пет случая и частично другите четири от представените от Йорданова 9 аргумента.

Министърът обясни, че целта на това, което прави, е да се гарантира, че има прокуратура, която разследва обективно всеки сигнал за престъпление. Въпросът е, че част от тях се разследват, когато е удобно, а други се прикриват. Това е причината да не се стигне до справедливост. 

Йорданова коментира и започващата проверка от Специализираната прокуратура на арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов след сигнал на административния секретар на ГЕРБ. В сигнала се твърди за "вероятно извършени незаконосъобразни действия, които вероятно осъществяват състав на престъпление по НК, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР, по което са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа" тримата.

"Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера им, но очаквам спецпрокуратурата да действа бързо, обективно и всестранно, за да изясни всички обстоятелства", изтъкна Йорданова.

Тя допълни, че всичко това показва колко е необходима реформа в прокуратурата, която да гарантира нейната обективна работа.

"Прави впечатление, че вместо да си върши работата тази институция, тя като че ли става част от политическата игра - нещо, което е абсолютно недопустимо", бе категорична Йорданова.

Йорданова коментира и казуса със случая „Жоси”, при който Гешев разпалено обясняваше пред ВСС участието на своя баща. Аферата е един от аргументите на правосъдния министър да иска предсрочното освобождаване на обвинител №1.

"Случаят беше изцяло изключен като недопустим от членовете на ВСС. В него ме притеснява това, че се отказва да се разследват фактите и обстоятелствата в дълбочина", подчерта Йорданова.

Що се отнася до промените в съдебната система, за които тя е критикувана, че се бави, министърът обясни, че е разбираемо общественото нетърпение, но тези промени зависят както от воля, така от институционалната рамка, процедурните правила и закона. Надежда Йорданова увери, че се работи по всички елементи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

06.04 2022 в 11:00

Съдружник на фирма Жоси преписва 2,5% от фирмата си на
бащата на Иван Гешев. Представете си в каква държава
живеем. Главният прокурор открито рекетира бизнеса а ВСС отказва да разгледа случая.

Заради тази мафия младежите емигрират а България загива

Затова независимо от коя партия сте, отляво или отдясно,
няма никакво значение, всеки който носи българско сърце
трябва да бъде пред ВСС на 12 април, за да спасим
България от мафията, която ни унищожава и най-накрая да
заживеем в нормална просперираща държава!

12 април - ден на авиацията и космонавтиката.
Време е МАФИОТА гешеФ да ИЗЛЕТИ от прокуратурата.
Единственият начин е ГРАЖДАНСКИ НАТИСК, това е от което мафията се страхува най-много.

Всички които милеят за България, пред ВСС, 12-ти (вторник)
В обедната почивка и след работа (ул. Екзарх Йосиф 12 - до Халите)

ОСТАВКА ГЕШЕВ и ВСС!!! МАФИЯТА ВЪН!!!

Носете свирки, тромби и български знамена! Да живее България!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков