Прокуратурата поиска имунитета на още един кандидат за депутат

OFFNews 13 ноември 2021 в 15:29 2228 0

Ден преди изборите Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Х.П., кандидат за народен представител, съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано на 29 октомври като бързо производство по реда на чл.356, ал.3 от НПК. С постановление на прокурор при Районна прокуратура-Пловдив е разпоредено разследването по делото да се извърши по общия ред, след което материалите са приети по компетентност от Софийска градска прокуратура.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 29 октомври в Пловдив Х.П. управлявал моторно превозно средство след употреба на канабис. Наличието на наркотичното вещество е установено с тест.

Събраните доказателства са достатъчни за привличането му към наказателна отговорност и предявяване на обвинение за престъпление за шофиране под въздействието на дрога, за което Наказателният кодекс предвижда затвор от 1 до 3 г. и глоба от 200 лв. до 1000 лв.

Като кандидат за депутат Х.П. има имунитет и за да бъде привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер, е необходимо разрешение от ЦИК. 

С имунитета си се разделиха още двама кандидати за депутати и един за президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика