Прокурорската колегия прати писмото на Славов по случая ''Коцев" на инспектората

OFFNews 10 април 2024 в 13:40 2787 0

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/архив

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет изпрати на Инспектората към ВСС писмото на бившия правосъден министър Атанас Славов по случая "Живко Коцев". 

Според членовете на колегията тя няма право да се занимава с писмото, както и с твърденията в него. Първа въпроса за компетентността на прокурорската колегия повдигна Гергана Мутафова. Подкрепи я Калина Чапкънова, според която няма правно основание колегията да се занимава с това. Според нея това не кореспондира с правомощията на Колегията.

Освен да го приемем за сведение и да изискваме резултата от работата на компетенциите, няма какво друго да направим, посочи тя.

Йордан Стоев също изрази мнение, че искането на Славов е от компетентността на Инспектората към ВСС.

Писмото на бившия правосъден министър беше внесено като допълнителна точка. Огнян Дамянов докладва подробно какво гласи то.

На 8 април Живко Коцев уведомил акад. Николай Денков, към онзи момент все още премиер, че на 3 април му е бил оказан психологически натиск от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов на среща, в която участвали още градският прокурор на София Илияна Кирилова, заместникът ѝ Христо Кръстев и шефът на КПК Антон Славчев.

Акад. Денков препратил сигнала на Коцев на правосъдния министър Атанас Славов, който на свой ред сезира Прокурорската колегия с искане на проверка на изнесеното от бившия главен секретар на МВР, като се отговори на следните въпроси – имало ли е такава среща с изброените участници, ако да, каква е била целта и защо представителите на посочените институции провеждат съвместна среща с главния секретар на МВР, в изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание, в какво качество Сарафов лично е присъствал на срещата и какви разпореждания са дадени, при положение че с измененията в Конституцията главният прокурор единствено пряк административен ръководител само на Върховната прокуратура, а спрямо цялата прокуратура има само представителни функции и няма право да се намесва или разпорежда по отношение на висящи досъдебни производства. Оказан ли е натиск или принуда върху Коцев и ако да, с каква цел, замесени ли са трети лица, включително политици, пита още Славов.

Той иска, ако фактите се потвърдят, да се пристъпи към производство по реализиране на дисциплинарна отговорност за извършено тежко нарушение на служебните задължения, както и на действия, които накърняват престижа на съдебната власт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки