Съдът отказа да касира изборите в София, Манолова ще обжалва

OFFNews 11 февруари 2020 в 10:33 3661 7

Административният съд София-град (АССГ) отхвърли жалбата на Мая Манолова срещу избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София, съобщи lex.bg. В хода на делото лидерът на "Изправи се.БГ" отговори на въпрос на OFFNews, че ще обжалва пред ВАС, ако съдът отхвърли искането й. Днес тя потвърди намерението си.

В решението се казва, че жалбата на Манолова за неправилно отчитане на бюлетините в определени секции е неоснователно. В детайли е изследван процесът по преброяване на гласовете, съставяне на протоколите и въвеждането на данните в системата на „Информационно обслужване“ и не е открито нарушение.

Преди време съдът прие представените от адвокатите на Манолова доказателства, но ги остави без последствия, защото няма възражения от членове на СИК и става дума за аритметическа грешка. 

"Тези тежки нарушения опорочават крайния резултат и създават чувство на недоверие у гражданите", коментира тогава Манолова.

Съдия Галин Несторов изтъква, че избирателните комисии се съставят от партиите и коалициите, които имат евродепутати след постигане на съгласие. И завява, че този начин на съставяне и назначаване на ОИК и СИК е гаранция за прозрачност и законност в работата им по провеждане на изборите.

„Протоколите, които съставят назначените СИК, в които установяват резултатите от гласуването чрез преброяване за съответния вид избор, са в три идентични екземпляра, изработени на трипластова индигирана хартия (чл. 432, ал. 3 ИК) и когато в тях няма отразени постъпили в изборния ден жалби и сигнали и взетите по тях решения, няма описани подадени заявления или възражения, няма забележки, няма отразени и приложени особени мнения, няма съставяни и приложени протоколи по чл. 438, ал. 3 от ИК, то следва да се приеме, че при произвеждане на избора не са допуснати нарушения“, пише в решението.

В него се посочва още, че оспорването на протоколите става за конкретни секции, каквито бяха посочени от Манолова. „В тази връзка съдът е открил производство по реда на чл. 193 от ГПК единствено относно протоколите, посочени в жалбата и допълнителната молба. Липсата на особени мнения, възражения, жалби и сигнали по мотиви, изложени по-горе, налага извода, че част от установените в протоколите на СИК поправки са извършени от членове на СИК при предаването на протоколите на ОИК-СТ, а други са направени при оформянето на протоколите в СИК. Това обяснява и различието между част от предоставените на застъпници протоколи с окончателните протоколи, предадени на ОИК – СТ., респ. ЦИК“, е написал Несторов.

Според него поправките в протоколите са „отстраняване на очевидни фактически грешки“, което може да се извърши и след обявяване на резултата от СИК. 

Освен това съдът е установил, че системата на „Информационно обслужване“ е работила коректно в изборния ден. „Съществуват протоколи, които при предаването и въвеждането в софтуерната система са дали грешки и са били коригирани и въведени отново, и за тях е била издадена разписка за корекция. При въвеждането на протокола в софтуерната система, обслужваща изборите, то данните се запазват в базата данни на системата. Т.е., базата данни съдържа информацията, която е въведена от оператора на база хартиените протоколи и отстранени грешки“, пише още в решението.

Според съдиите „броят недействителни бюлетини, определени в цялост за загубилия кандидат Мая Манолова, са малко над 900, като дори да се приеме, че всички те са действителни, то броят им е незначително малък в сравнение с разликата в изборния резултат от над 20 000 гласа и няма как да го промени".

Манолова обаче смята, че според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК. Скандалното е, че 84 от тях са служители на Столичната община, пряко подчинени на кмета Йорданка Фандъкова.

В списъка са 5 директори на дирекции в Общината, включително директор „Вътрешен одит", „Секретариат на СОС", „Обществени поръчки и концесии", „Човешки ресурси", „Управление на административен и сграден фонд". В списъка са трима началници на отдели, 17 юрисконсулти, 8 инспектори, 5 одитори, 5 счетоводители, експерти в Общината. А сред експертите от различните райони е и главният архитект на район Нови Искър.

По-голямата част от останалите са служители на районите на София, също в голяма степен контролирани от ГЕРБ до изборите на 3.11.2019 г. – повечето от тях са районни кметове на ГЕРБ в отпуска по време на изборите, за които им е платен хонорар за технически сътрудници към ОИК. За труда, положен на двата тура на изборите, същите служители са получили по 200 лева от парите на данъкоплатците.

Въпреки това, съдът реши, че нарушенията на изборите, правени от тези служители, не са съществени, така че да променят изборния резултат.

Манолова доказа пред съда, че 27 918 гласа трябва да бъдат извадени от резултатите от гласуването заради съществени изборни нарушения – 3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за отделните кандидати и не става ясно как без ново преброяване впоследствие са записани гласове, се казва в позицията на лидера на "Изправи се.БГ".

С решение на ЦИК е записано, че бюлетини с отпечатал се знак от черната индигирана линия на горната бюлетина трябва да се броят като действителни.
Въпреки това, много от 6 947 недействителни гласове са именно заради такова отбелязване. 7 000 са гласовете само от ромските секции, за които бяха представени свидетелски показания, че има наличен контролиран вот.

Административният съд в София-град отказа също да отвори чувалите за повторно преброяване на бюлетините, за което Манолова и адвокатите й настояваха, допълва Манолова.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

7

мгергов

11.02 2020 в 15:25

Пак ли, Майчето не може ли да си намери някаква друга работа???

3811

6

Toni2019

11.02 2020 в 12:43

Когато 50%+ от българите смятат че изборите се фалшифицират и има някакви си 400 000 бонус гласуващи + 96% сгрешени протоколи, а и много примери за пропускане на цели цифри за кандидат в секции като примерно от 91 на ДБ в Красно село(където на балотажа спечелиха) беше станал на 1 добре че имаше застъпник да го види, но в селата и малките градчета не е така.

Когато изборите не се провеждат честно и дори машинното гласуване не се въвежда или машини се внасят от държава под диктатура, се води държавен преврат, защото държавата почва да се управлява от някой който не му е мястото на върха. В случая изборите са нужни само за легитимиране на режима за останалото се грижи назначеното от статуквото ЦИК, медиите на статуквото и социолозите на статуквото.

6000

5

Iva Pesheva

11.02 2020 в 12:12

Съдът брани държавния преврат а народът мишкува.


Само преврати са ви в главите.

6000

4

Iva Pesheva

11.02 2020 в 12:11

Залязващата Мая вдига шум.

13874

3

emanuilis

11.02 2020 в 11:47

Цялата история е да се вдига шум около политическия „труп" #МаяМа.

705

2

order

11.02 2020 в 11:32

АБЕ НЕЩО ЗА ПРЕЗИДЕНТА НЕМА ЛИ, ТА НИ ЗАНИМАВАТЕ С МАЙЧЕТО!!!!!
НЕЩО КАТО ДЕТЕ ДАЛИ НЕ Е ИГРАЛ НА ЖМИЧКА ИЛИ ДА Е РИТАЛ ТОПКА.....А ТО ЗА ПО СЕРИОЗНИ РАБОТИ ТРЯБВА ДА СЕ ХОДИ ПРИ БАЙХОЙЯ.....

3811

1

Toni2019

11.02 2020 в 11:08

Съдът брани държавния преврат а народът мишкува