Съдът задължи КПКОНПИ да осветли решенията си за отнемане на имущество

OFFNews 17 ноември 2022 в 14:10 1332 0

комисия

Снимка Архив

КПКОНПИ

Решенията на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), с които се иска отнемане на имущество, не могат да са служебна тайна и трябва да бъдат публикувани, защото става дума за обществена информация, постанови окончателно Административният съд - София град.

Решението на АССГ е по жалба на Антикорупционния фонд. АКФ настоя за достъп до данните чие имущество КПКОНПИ е поискала да бъде отнето от началото на 2018 г. до края на 2021 г. Комисията отказва заради заповед от 2018 г. на тогавашния й шеф Пламен Георгиев, според която всички решения на КПКОНПИ са служебна тайна и не могат да бъдат оповестявани.

Георгиев подаде оставка през 2019 г. след скандала "Апартаментгейт", започнал с разкрития на АКФ и Свободна Европа. 

"Налице е неправилно приложение на материалния закон от страна на КПКОНПИ - нарушение на свободния достъп до обществена информация. Класифицирането на решенията на КПКОНПИ като служебна тайна не намира опора в закона. Търсената информация е обществена и не съществуват основания за отказване на достъп до нея", се казва в решението на АССГ.

Въпросните решения са в най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и се издават най-голям брой актове.

Според съда достъпът до тези актове не би могъл да увреди държавния или друг правнозащитим интерес.

Реакция

Приветстваме решението на съда, което отменя един административен произвол. Имаше опасност и други институции да се почувстват окуражени от практиката на КПКОНПИ и да започнат да крият решенията си от обществото, като ги обявят за служебна тайна, без основание за това. Радваме се, че съдът защити правото на обществото да знае и да може да контролира дейността на ключовите държавни институции. Това е фундаментално право за всяко едно демократично общество.

Призоваваме КПКОНПИ да направи достъпа до своите решения за предявяване на иск за отнемане на незаконно придобито имущество публичен, като ги публикува на своя сайт, реагираха на решението от Антикорупционния фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки