Спецпрокуратурата образува досъдебно производство за поръчката, свързана с ЕКСПО 2020

OFFNews 01 март 2022 в 15:12 2417 0

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за евентуално извършено длъжностно престъпление във връзка с постъпил на 21 февруари сигнал от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова до главния прокурор Иван Гешев.

Става дума за случая с обществената поръчка по организацията и участието на страната ни в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай, Обединените арабски емирства.

На 21 февруари Върховната касационна прокуратура образува преписка по случая, която бе изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура. 

След анализ на материалите наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

В началото на февруари Нинова обяви, че спира всички плащания по договора, свързани с ЕКСПО 2020 Дубай, и нито лев повече от парите на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми.

Тя уточни, че ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50% от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред.

Нинова обясни тогава, че е направен обзор на решението за участие на България в ЕКСПО 2020 Дубай и сключването на договора през 2018 г. Взима се решение за финансиране с 6 720 000 лв. с ДДС и сключване на договор с консорциум България ЕКСПО 2020 след проведена обществен поръчка. В консорциума влизат фирмите: Сиела Норма, Проджект мениджмънт адвайзери, Арка LTD, ДОВ ЕООД, Инфинити травел.

По думите й в договора са заложени различни параметри за изпълнимост като: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и тяхното транспортиране и разполагане, персонал за обслужване, програма, събитие, билети, плащане на такси търговска дейност и реклама на България.

Но голяма част от ангажиментите по него не са спазени и остават неизпълнени. В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. И тук идва втората изненада - срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4 452 000 лв., те обезпечават тази сума само за половината от тях, съобщи Нинова.

КПКОНПИ също разследва случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков