Цариградска поиска да ѝ осигурят защита

OFFNews 13 април 2024 в 15:42 1954 0

Владислава Цариградска

Снимка БГНЕС

Владислава Цариградска

Съдия Владислава Цариградска е изпратила в петък (12 април) до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) сигнал за заплахи за съдийската й независимост, както и за живота и сигурността ѝ.

Тя иска серия мерки, които да й осигурят защита, но и да бъдат приети законовите промени, които да гарантират ефективна такава на всички съдии, обсъждани през юни 2021 г., пише Дневник.

Владислава Цариградска пише, че на 3 април е получила призовка от Софийския районен съд, пред който трябва да се яви като свидетел по наказателното дело, образувано по частното обвинение на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу бившия министър на правосъдието Атанас Славов.

"От медиите разбрах, че до разпит е допуснат и сегашния изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов, пише в сигнала си Цариградска.

На 5 април т.г. встъпи в длъжност служебният министър на правосъдието г-жа Мария Павлова, до този момент заместник на главния прокурор, а ден по-късно подаде оставка заместник-министърът на правосъдието съдия Емил Дечев, който ръководеше и Съвета за охрана, който взимаше всички решения, свързани с моята сигурност. Неговото място е заето от нов заместник, който също е прокурор от Върховна прокуратура - Спаска Кинчева, описва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки