ВАП възложи спешна проверка заради аварията в шламохранилището на ТЕЦ "Република"

OFFNews 15 май 2020 в 12:01 2866 0

Снимка БГНЕС

Върховната административна прокуратура възложи спешна проверка заради аварията в шламохранилището на ТЕЦ "Република", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  

ВАП нареди на министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, на околната среда и водите Емил Димитров и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да се създадат организация за незабавна инспекция заради скъсаната дига на шламохранилището на топлофикационното дружество.

На 7 май се скъса дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Аварията доведе до отцепването на квартал Калкас и евакуирането на хора.

Проверката на институциите трябва да установи причините за аварията, както и дали е допуснато нарушаване на правилата за експлоатация на съоръжението и на извършените строителни дейности. ВАП нарежда и да предприеме действие по санкциониране на виновните.

Прокуратурата изисква от компетентните органи да вземат и незабавни мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях с цел опазване на околната среда и гарантиране на нормален безопасен живот на хората.

Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това.  По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация.

На мястото на аварията тогава пристигнаха и трима министри - на вътрешните работи, на икономиката и на околната среда, както и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Екоминистърът обясни, че "на този етап, за да няма отпадъци, "Топлофикация" ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания".

След това обаче изпълнителният директор на местната Топлофикация заяви, че ТЕЦ "Република" ще премине на газ, ама догодина и ще продължи да използва същото хранилище.

Междувременно перничани останаха без топла вода в рамките на пет дни. 

В началото на тази седмица изпълнителният директор на местната Топлофикация инж. Любомир Спасов каза, че проектантът, който е проектирал шламохранилището в Калкас е заявил, че към момента стената е укрепена много добре и няма опасност от втора авария. Въпреки това държавните институции отказват да се позоват на неговото становище и да позволят на Топлофикация да продължи да го експлоатира докато се разреши и изгради новото шламохранилище.

Часове по-късно Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започнаха извънредна проверка в "Топлофикация-Перник" заради аварията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови