ВАС образува пет дела срещу заповеди на здравния министър за противоепидемичните мерки

OFFNews 23 април 2020 в 15:40 9464 0

Върховният административен съд образува пет дела по жалби на граждани срещу заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с обявеното в страната извънредно положение. Делата ще бъдат насрочени за разглеждане в открити съдебни заседания след обнародване на обявления за оспорванията в „Държавен вестник”.

Със заповед от 20 март министър Кирил Ананиев въведе противоепидемични мерки, с които се забранява посещението на паркове, детски градини, спортни площадки и детски площадки и заведения. Организират се КПП-та на входовете и изходите на областните градове и се допускат само хора на работа, в здравни заведения и аптеки. Хранителните магазини не могат да се посещават от хора под 60 г. в периода от 8:30 до 10:30 часа. Карантина от 14 дни се предвиждаше за завърнали се от чужбина българи. Мерките влязоха в сила от 00:00 часа на 21 март.

На 17 април бяха въведени още ограничения - София стана затворен град, през нея транзит могат да преминават само товарни автомобили, коли със специален режим и такива, които превозват медици, гражданите, които отиват или се връщат от работа можеха да го правят в интервала от 6:00 до 8:00 часа и от 18:00 до 20:00 часа.

Ден по-късно Ананиев се отказа от собствената си заповед за часовете на отиване и връщане на работниците и служителите след изригналото недоволство.

С определение от 15 април т.г. по административно дело № 3300/2020 съдът е отхвърлил искането за спиране изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, засягаща поставянето под задължителна 14-дневна карантина на завърнали се от чужбина български граждани.

С определение по същото дело от 16 април т.г. съдът е указал на жалбоподателя в 7-дневен срок да представи в деловодството на ВАС документ за внесена по сметка на „Държавен вестник“ такса за обнародване на обявления от 20 лв. за всеки оспорен общ административен акт.

При неизпълнение на указанията в срок жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови