ВАС отмени съдебното решение, което връща Евролаб на Капитан Андреево

OFFNews 09 април 2024 в 14:27 3031 1

Капитан Андреево

Снимка Архив

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София – град, с което контролът на плодове и зеленчуци на ГКПП „Капитан Андреево“ се връща на частната "Евролаб 2011“. 

Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд, съобразно дадените указания. 

Административното дело е образувано пред ВАС по касационна жалба, подадена от Изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), постановено по административно дело № 4898/2022 г. от АССГ. С него е обявена нищожността негово писмо изх. № ГК – 94/18.05.2022 г., с което е разпоредено проби от пратки, съдържащи плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП „Капитан Андреево“ да се изпращат за извършване на лабораторни изпитвания в Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ, считано от 20.05.2022 г. 

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е изяснил спора по същество, като е събрал необходимите и относими за спорния въпрос доказателства, но в нарушение на предвидените съдопроизводствени правила не е обсъдил същите поотделно и в съвкупност. Направеният от АССГ извод за липса на компетентност на органа е необоснован, тъй като не се подкрепя от събраните по делото доказателства, което е довело и до материална незаконосъобразност на акта. 

Преди дни земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че срещу 10 млн. лв. лабораторията на "Евролаб 2011" преминава в ръцете на държавата. Така частник няма да контролира плодовете, зеленчуците и храните за човешка консумация на ГКПП "Капитан Андреево", триумфално обяви земеделският министър в оставка Кирил Вътев пред преработватели на плодове и зеленчуци в Старосел. 

От думите му се разбра, че на граничния пункт ще работят две лаборатории за проверка, а сделката със скандалната лаборатория нарече добра. Сключеното споразумение е извънсъдебно и според Вътев независима оценка е определила варианта за по-изгоден за държавата. Бонус е, че държавата ще разполага с втора лаборатория на "Капитан Андреево". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

09.04 2024 в 14:51

Нищо ново. Тези раздват нашите пари с широки пръсти. Милиарди на зърнарите, на въглищари, на частни фирми. Важното е да овладеят властта.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки