ВКС разпореди: Има съмнения, че Сарафов е оказал натиск над Живко Коцев, Талева да разследва

OFFNews 09 април 2024 в 14:52 3611 1

ВКС

Снимка Архив

Специалният прокурор Даниела Талева да поеме преписката по сигнала на бившия премиер Николай Денков, разпореди ВКС. 

Ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд нареди преписката, образувана по сигнал на акад. Николай Денков, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор, съобщи БНТ.

За разпореждането е необходимо да уведомлението да сочи наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, както и уведомлението да съдържа данни за извършено престъпление, които да не са явно необосновани. 

В мотивите на разпореждането са казва, че в писмото на акад. Денков от вчера са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател и които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Излагат се твърдения, че на 03.04.2024 г. спрямо г-н Живко Коцев от страна на и. ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР, с участие на административния ръководител на СГП и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията. Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка.

Съобразно уредената в чл. 411а, ал. 1 и ал. 2 от НПК компетентност, при наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник и когато не е налице изключението по чл. 411а, ал. 2 от НПК, ръководителят на Наказателната колегия на ВКС следва да изпрати преписката на назначения прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки