ВСС иска от министър Демерджиев доказателствата за прокурорите от 'Осемте джуджета'

OFFNews 24 ноември 2021 в 16:24 3604 1

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поиска до седмица правосъдният министър Иван Демерджиев да представи всички доказателства във връзка с внесените от него предложения за образуване на дисциплинарки срещу трима прокурори, занимавали се с казуса „Осемте джуджета“.

На заседанието на прокурорите стана ясно, че предложените за наказания са Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в СП, съобщи "Лекс".

На 11 ноември министърът съобщи, че е предложил на ПК на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу трима обвинители от спецпрокуратурата заради действията им, описани в разследването на Антикорупционния фонд, известно като „Осемте джуджета“. Тогава Демерджиев обясни, че става дума за „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

В поредица интервюта в разследването „Осемте джуджета“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред АКФ, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров-Еврото в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров с помощта на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели.

Правосъдният министър обясни още, че за казуса първо сезирал главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но не последвала реакция и заради това внесъл предложенията за образуване на дисциплинарки.

През последния месец по случая бяха викани за разпит бившият следовател Петьо Петров-Еврото, дъщерята на бившия министър Младен Маринов, както и бившият съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов. А ГДБОП започна проверка за връзки на фирмата с Маринов. Илия Златанов също бе привикан на разпит. МВР пък отне лиценза на "Делта Гард" за охранителна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки