Второ искане за освобождаване на Гешев е внесено във ВСС

OFFNews 23 май 2023 в 11:23 3425 3

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иван Гешев

Второ предложение от членове на Прокурорската колегия на ВСС за освобождаване от длъжност на Иван Гешев - главен прокурор на Република България, е постъпило във Висшия съдебен съвет.

"На 22 май в деловодството на СС е депозирано второ предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор", пишат още оттам.

В искането се посочват действия, които накърняват престижа на съдебната власт – тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. 

Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот.

Предлага се Пленумът на ВСС да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор".

Под искането са се подписали Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова. В неделя Кузманов обяви, че след като е внесено първото предложение, е получил обаждане от главния прокурор, който го е питал "кой политик" е наредил това. 

В понеделник Гешев даде двучасово изявление, на което пусна 35-мунитен запис от разговор, както той твърди, между него и членът на ВСС Йордан Стоев. 

Днешното искане за освобождаване на Гешев е свързано с думите му по време на пресконференцията му на 15 май (понеделник), че е "ясно кой е политическият боклук". 

"Използваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представители на законодателната власт като "мутренски и непристойни". за един висш представител на съдебната власт и се определят като "закана с откровен рекет спрямо политическата система". Те са в пълно противоречие с възприетите морални норми за учтивост, добри обноски и държание", пишат прокурорите.

На 11 май - ден след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел заяви, че първото нещо, което ще направи правосъдният министър в нейно правителство, ако има такова, е да поиска оставката на Гешев, шестима прокурори от ВСС внесоха предложение за освобождаване на главния прокурор. 

Миналата седмица зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов подаде сигнал срещу началника си, като едно от твърденията на Сарафов е, че Иван Гешев е записал членът на ВСС Йордан Стоев и е пуснал записа пред заместниците си

Че е направен такъв запис, Гешев потвърди, като го пусна на вчерашната си пресконференция. Самият Стоев коментира случая, като заяви, че е "потресен". 

"Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията", добави той.

Той допълни, че няма от какво да се притеснява и обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят. По думите му е допустимо главният прокурор да се обажда на членове на ВСС да ги пита защо са поискали оставката му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

23.05 2023 в 11:32

Първият път по партийна линия, а сега по лични причини. Защото гаврата с правото Гешев я упражнява откакто е назначен. Ама чак като взе да записва тях и да подава сигнали за тях в прокуратурата се сетиха, че бил нарушил Кодекса за етично поведение. Ако имат малко самоуважение, трябва едновременно с това да си подадат и оставките.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков