Младите "лъвове" грабнаха бронза от световното

OFFNews 16 юли 2023 в 19:18 2934 0

Волейбол

Снимка FIVB.org

Волейболистите ни завършиха световното с победа

България отново е трета волейболна сила в света. 20 години след бронза от световното първенство за мъже под 21 години отново сме в тройката на най-силните на планетата. А най-големият ни успех е златото преди 32 г. в Кайро.

Воденият от селекционера Андреа Буратини тим на България отвя Аржентина в малкия финал на световното в Бахрейн с 3:0 (25:22, 28:26, 25:19). 

Българите започнаха дуела с цялата злоба от пропуснатия успех на полуфинала срещу Италия. Направихме две серии по три поредни точки и това се оказа достатъчно за успеха в гейма. Последното равенство в него бе едва при 4:4. Аржентинците опитаха да ни притиснат с намаляване на аванса до 21:19. Но нашите бързо направиха две точки и предрешиха нещата. Още първият геймбол беше успешен - 25:22.

Втората част започна изцяло по наш вкус. И така си вървеше почти до края. Когато поведохме с 15:9 всичко изглеждаше повече от ясно. Макар че Аржентина се опита да се върне в гейма, не изглеждаше страшно. Водихме с 18:13.

Неприятното стана, когато резултатът се смали до 19:18. И пак три поредни точки за България, които трябваше да означават край на гейма. При 24:22 получихме и две точки за спечелването му. Тогава обаче Аржентина отвърна на удара и изравни. Нервите на българите се оказаха по-здрави, а класата по-голяма - 28:26.

Нашите не позволиха подобна драма в решителната трета част. След 2:2 направихме три точки и повече "гаучосите" трудно ни доближаваха. Успявахме да поддържаме почти постоянно аванс от 4 точки, който на моменти ставаше и пет. Медалът започна съвсем да блести в ръцете ни, когато резултатът стана 19:13. Вече трябваше само да играем точка за точка и го правихме успешно. И накрая пред звучната ни агитка триумфирахме 25:19.

Този български тим, който за последно играе в първенства за подрастващи, се доказа като световна сила! Преди две години същите момчета станаха втори на мондиала под 19 г.

Силен мач за българския тим изиграха Георги Татаров, който завърши с 19 точки, Александър Николов с 16 и Венислав Антов с 14 точки.

За Аржентина се отличи Фаусто Диас с 11 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!