10 нови случая на COVID-19, 18 са излекуваните

OFFNews 26 май 2020 в 08:37 4098 1

10 са новите случаи на заразени от коронавирус за последното денонощие у нас. Четирима души са в болница, 6 са амбулаторните. Изследвани са 295 души, очертани са 4 активни области. До момента потвърдените с COVID-19 са 2443, увеличението е с 0,2%. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

Четири от новите случаи са в София, 3 са Сливен, 2 в Плевен и 1 в Шумен.

6 са заразените мъже, 4 са жените. До момента положителни проби са дали 49% от мъжете и 51% от жените.

Най-младият установен с COVID-19 е дете на 2 месеца, най-възрастният - на 95 г. Средната възраст на заразените е 49,2 г.

2 са новите случаи на положителни проби при деца под 18 г. - на 4 г. и 13 г. Те са амбулаторни.

Няма новозаразени медици. До момента общият брой на далите положителни проби е 253.

Излекуваните са 880. Изписани са още 18 души, задържа се тенденцията оздравелите да са повече от заразените.

Няма починали с коронавирус през последното денонощие. До момента те са 130 или 5,3 % от положителните. 86 от тях са мъже, 44 са жените. Средната възраст е 67,2 г.

Кризата с COVID-19 освен голямо изпитание е безпрецедентен стрес тест за здравната система, коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му ще бъдат направени изключително интересни анализи, които ще подпомогнат организацията на работата на общественото здраве по по-ефективен начин.

Кризата е очертала слабите и силни страни на системата като сграден фонд, кадри, оборудване и квалификация, подчерта той.

Предстои сериозна работа с медицинските университети, за да бъде разширен обхватът на знания на студентите по медицина със специалности като вирусология, имунология, инфекциозни болести, каза доц. Кунчев.

Интересни изводи се очертават за реалната и "измислена" заболеваемост, реалната и нереална дейност на болнците, които са гръбнакът на здравеопазването, допълни той.

Кризата очерта необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве - РЗИ и националните центрове. Системата е малка и вече 4 месеца здравните служители изпълняват противоепидемичните мерки на предела на силите си, контролирайки над 30 КПП по сухоземни граници и портове, над 70 000 души под карантина, посещавайки заразените в болниците и в домовете, каза доц. Кунчев.

Като крайно положителни страни, които COVID-19 е потенциирал, той очерта изграждането на информационна система за коронавируса за по-малко от 2 месеца, увеличеното производство на биоциди - дезинфектанти. Всяка седмица се утвърждават между 20-40 нови продукти, включително и с използване на нанотехнологии. 

Съвместна разработка на български, италиански и испански учени е създала фин термометър за измерване на температурата на контактните лица като първи признак на инфекцията. Предстоят интересни развития на множество разработки, които епидемията стартира, обобщи доц. Ангел Кунчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови