25 000 се записаха за ваксина през е-системата, най-много са в София

OFFNews 05 март 2021 в 09:32 4461 0

Над 25 000 души са се регистрирали за ваксинация в новия електронен портал. Най-много са желаещите в София – 14 000,  съобщи пред bTV изпълнителният директор на "Информационни системи" Ивайло Филипов.

Електронната система за запазване на час за ваксинация заработи след известно закъснение. До 23 ч. вчера регистрираните са над 20 000 души, а до 7 ч. тази сутрин вече са 25 000, обясни Филипов.

Успешна регистрация е тази, при която е получено потвърждение на имейл или с SMS, обясниха от "Информационни системи".

Системата обхваща само ваксинационните центрове, тъй като личните лекари са в друга мрежа и създателите ѝ не са успели да интегрират и тях, стана ясно още вчера при демонстрацията на системата. Тестване показва, че часовете в близките дни в София са заети.

Ивайло Филипов обясни и защо може да се случи така, че системата да не разпознае името и да даде грешка, каквото е най-честото оплакване от потребителите:

„Грешката не се позиционира в браузъра. По простата причина, че има недоброжелатели, които чрез налучкване искат да открият данните на известни личности. Ние разчитаме, че като личната карта е пред вас, данните ще бъдат попълнени коректно“, каза Филипов.

По думите му именно затова системата показва, че има грешка в изписването на имената, но тя може да е в други данни - така недоброжелателите няма да разберат къде са сгрешили.

Друг проблем може да се окаже, че партидните номера на ваксината не могат да бъдат отчетени в системата.

„Личните лекари получават ваксините от РЗИ с протоколи с количествата и партидите. Същата информация трябва да бъде попълнена в техните системи, като партидният номер не трябва да се нанася за всеки пациент. Ако някой е пропуснал да го направи, това ще бъде коригирано. Трябва да има съответствие между получените ваксини и нанесените в регистъра“, обясни зам.-здравният министър Жени Начева.

„Целта на тази система е да планираме както нашето време, така и доставките на ваксините по местата. Така че всеки да може да се ваксинира в удобно за него", поясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews