30% от хората в селата неглижират или не лекуват системно заболяванията си

OFFNews 20 март 2023 в 11:15 1096 0

адв. Свилена Димитрова, д-р Росен Разбойников

Снимка ББА

адв. Свилена Димитрова, председател на ББА и д-р Росен Разбойников, съдов хирург в МБАЛ "Света София"

Близо 30% от живеещите в малки населени места неглижират или не лекуват системно заболяванията си. Такава е равносметката на програмата за социална отговорност "Забавно лято, грижовна есен".

Програмата се реализира от фондация bCause в сътрудничество с ББА и финансовата подкрепа на Филип Морис България. През есента на 2022 г. бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 26 населени места от тютюнопроизводителни региони.

В рамките на програмата през 2022 г. са били прегледани 1992 души или с 40% повече спрямо предходната година. Данните показват, че 1202 от прегледаните хора са ходили на лекар специалист през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите са 63%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е значително нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8% от общия брой. Диагностицирани са 343 на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

„Апелирам всички да отделят по един час един път в годината, за да посетят лекар профилактично“, призова д-р Росен Разбойников, съдов хирург от МБАЛ „Света София“. Той сподели, че екипът на болницата е бил много добре приет в гоцеделчевския край и дори извън програмата „Забавно лято, грижовна есен“ наскоро е направена доброволна организация за прегледи на нови 300 души от селата в региона.

„Благодаря на МБАЛ „Света София“, както и на УМБАЛ „Медика“ и МБАЛ „Хигия“, и на техните екипи, които от страна на ББА тръгнаха на път и приеха мисията на проекта на фондация Bcause и за своя лична мисия“, каза адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Тя подчерта, че асоциацията е дала своя принос за подобряване на здравната система, но важната работа, която трябва да се свърши, изисква да се погледне по-мащабно на проблемите в сектора. Според адв. Димитрова трябва да се работи за намаляване на броя на здравнонеосигурените лица и за по-добра здравна култура на населението.

През есента на 2022 г. прегледите на възрастни хора в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември. Екипи от лекари специалисти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни болести посетиха следните население места: Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево, Абланица, Вълкосел, Кочан, Сатовча, Слащен, Хаджи Димово, Цар Самуил, Ясенково, Браничево, Никола Козлево, Черник, Нова Черна, Правда, Искра, Кубрат, Дулово и Окорш.

Предписани мерки за превенция от лекарите включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация, профилактика, лабораторни изследвания. В село Черник лекарите са регистрирали остър инфаркт. Пациентката е била насочена за спешна хоспитализация с реанимационен екип. В населеното място е отчетено, че често се неглижират по-сериозни здравословни състояния.

В Кубрат е констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.

От старта на програмата “Забавно лято, грижовна есен” през 2015 г. тя се осъществява в 26 малки населени места в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. 3 671 деца между 7 и 14 г. и 129 учители се включиха в академиите. Проведени са 9792 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади предприемачи получиха обучение и подкрепа за своите бизнес идеи. Досега в програмата са инвестирани над 1,3 милиона лева.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки