60-годишна жена издъхна след отказ да бъде приета в три болници

OFFNews 24 март 2022 в 10:53 1422 0

Снимка Pixabay

60-годишна жена е починала след три отказа за прием в болница. Пациентката е била върната от "Софиямед", Александровска болница и УМБАЛ "Св. Анна" с обяснението, че няма свободни места и дихателни апарати за пациенти без COVID-19. Смъртта ѝ е констатирана в "Пирогов", съобщи Нова телевизия.

Жената, която страда от хронично белодробно заболяване, получава криза на 21 януари. Синът ѝ Илиян научава за това от сестра си. Звънят на 112, но след 2 часа чакане линейка не идва. От Спешна помощ потвърждават, че през този ден са имали 467 повиквания към дневната смяна, която разполага с 19 екипа.

Междувременно пациентката се влошава, по думите на дъщеря ѝ сатурацията (нивото на кислород в кръвта) ѝ е била 58 (критично ниска стойност), а кръвното - 150 на 100.

Малко след 21:00 часа, пристъпите на задух на 60-годишната жена зачестяват и стават все по-остри. Илиян и сестра му отказват линейката и викат такси.

„Веднага отидохме в „Софиямед". В Спешното отделение имаше една госпожа, която директно ни каза, че няма места и няма апарати. Отиваме към Окръжна болница. Там ни посрещна една госпожа, тя ни каза, че имат апарати само за хора, които са болни от коронавирус. Пак не могат да ни приемат. След което ние тръгнахме веднага към „Александровска" болница. Пред Спешното седеше едни господин, който ни посрещна, обяснихме му и той ни каза, че няма място пак в болницата, че нямат пак свободни легла и тръгнахме към „Пирогов”, разказва мъжът.

Разстоянието от 500 метра между двете болници, майката на Илиян не успява да измине. Губи съзнание и издъхва в таксито. При пристигането, в „Пирогов” констатират смъртта ѝ.

От цитираните здравни заведения потвърждават, че към въпросния момент действително не са разполагали със свободни „чисти” реанимационни легла. Броят им бил намален за сметка на тези, заделени за тежки COVID случаи.

От Министерство на здравеопазването съобщават, че в момента тече проверка, която обхваща всички спешни звена в болниците в страната, с цел откриване на слабости в подобни ситуации. Сигнал до здравното ведомство е подало и семейството на починалата жена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови