Акад. Петрунов: Бустерната доза трябва да се поставя три месеца след втората

OFFNews 28 декември 2021 в 09:20 3151 0

Има изследвания, че след втората доза има малко над 60% ефективност, след бустерната доза нараства до 90%. Трябва да се скъси периодът на бустерната доза.Три месеца след направения основен цикъл на имунизация е напълно достатъчно да се постави.

Това заяви алергологът акад. Богдан Петрунов пред Нова тв.

По думите му нямаме достатъчно сериозни данни за протичането на Омикрон. "Знаем от Южна Африка, че е много по-заразен, но протича по-леко. Казваме, че по-леко протича, но това не значи, че медицинската ни мрежа не е натоварена", обясни Петрунов.

Той добави, че болниците ще бъдат натоварени, както и личните лекари: "Няма да бъде леко на болничната система, защото заедно с грипа ще доведат до по-голямо натоварване".

"Изпреварващата мярка е стимулиране на масовата ваксинация. Има достатъчно научна информация, че наличните ваксини дават зашита срещу Омикрон. Ваксините нямат 100% ефективност. Те имат две свойства - да намалят тежестта на заболяването и смъртните случаи", каза акад. Петрунов.

Той заяви още, че вероятно ще се налага да правим ваксинации един път годишно. Израел говорят за четвърта и пета доза. Докато глобално в света не се постигне минимум 70% ваксинационно покритие, трябва да се ваксинираме, каза алергологът.

Имунологът се обяви за стимулиране на масовата имунизация. "Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение", коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: "Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи".

Акад. Петрунов посочи, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-големи странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, каза още той.

Той подкрепя масовото ваксиниране на младите хора, защото обясни, че предстои епидемия именно на младите.

На въпрос дали 2022 г. ще доведе до края на пандемията алергологът заяви, че според него не е възможно. "За мен пандемията ще намалее. Ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, коментира акад. Петрунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови