Близо 1000 карантинирани на Калотина за 24 часа

Пристигащите не са представили документ за ваксинация или изследване

OFFNews 19 юли 2021 в 16:48 2064 0

Близо 1000 души, които са не са представили документ за ваксинация или изследване, са били поставени под карантина при влизане през КПП Калотина, съобщиха от местното РЗИ.

За денонощие граничния пункт са пресекли малко над 50 000 души.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че идващите от червена зона, които не представят отрицателен PCR тест, дори да са ваксинирани, подлежат на карантина и задължително тестване. Сред проблемните държави той спомена Великобритания, Кипър, Испания, Португалия и Гърция, където случаите на Делта вариант се увеличават.

Доц. Кунчев увери, че след представен отрицателен PCR до 24 часа, здравните власти отменят 10-дневната карантина. Той обоснова мерките с факта, че дори ваксинирани лица могат да се заразят с индийския вариант, макар че може да нямат симптоми или да изкарат инфекцията леко.

Друго основание за наложените ограничения е ниското имунизационно покритие срещу COVID-19 - едва 16%, което поставя страната ни на последно място в ЕС и е предпоставка за нова вълна на инфекцията заради силно заразния Делта вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews