БЛС защити болниците от административен произвол на Касата

В съюза са постъпили сигнали от клиники в цялата страна за тенденциозни проверки от НЗОК

OFFNews 13 юли 2021 в 13:34 2006 0

Българският лекарски съюз се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата година и половина, пишат в позиция до медиите от съсловната организация.

Оттам съобщават за постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.

"През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условия на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения си живот. Те бяха многократно уверявани, че може и трябва да работят спокойно, че финансирането им е гарантирано. БЛС припомня, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Нещо повече: в нито един нормативен документ не беше разписан механизъм, който дори да разглежда възможността за възстановяване на тези средства", припомнят от БЛС.

Според тях, на този фон, е юридически необосновано и неморално да се притискат лечебни заведения, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване. Изисканите суми за възстановяване са били за период, в който болниците са се грижели предимно за пациенти с COVID-19.

"Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо.
БЛС пита: Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата?
Нека не забравяме, че през очакваните тежки месеци всички ние отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина! А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си!", завършват писмото си от съсловната организация.

Вчера НЗОК обяви резултатите от проверката в "Пирогов", според които спешната болница ще трябва да върне на фонда над 1 милион и 100 хиляди лв. заради редица нарушения, свързани с отчетена но неизвършена дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews