Борисов застана зад здравната реформа, Москов готов на компромиси

OFFNews 07 септември 2015 в 14:40 3550 1

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов застана твърдо зад реформата на здравния министър Петър Москов и увери, че предложенията му ще получат пълна подкрепа в парламента.

Това обяви Борисов, който заедно с Петър Москов и кмета на София Йорданка Фандъкова провери работата по новия лъчетерапевтичен център в София.

„Здравният закон трябва да бъде приет скоро“, подчерта Борисов.

Обявената подкрепа идва, след като в петък здравната комисия отхвърли ключови за реформата на Москов точки, сред които и сливането на лечебни заведения и комплексно лечение на пациентите.

Текстовете бяха отхвърлени, след като депутатите от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“.

След обявената подкрепа от страна на премиера Москов пък обяви, че предложенията трябва да бъдат приети и те не трябва да оставят възможност за тълкуване. Освен това той подчерта, че те трябва да изразяват политическата воля, че системата трябва да се обърне към пациентите.

В същото време обаче той подчерта, че всяко прецизиране на текстовете, което депутатите предложат, ще бъде направено и се надява това да се случи в пленарна зала.

По повод новия лъчетерапевтичен център в София Москов обяви, че с новата база вече няма да се налага българите да се лекуват в чужбина. По думите му до март следващата година листата на чакащите за лъчетерапия ще се стопи.

С досегашната апаратура се лекуваха по 3000 души годишно, а новите ускорители ще осигуряват по-качествена терапия за по-кратко време и така броят на лекуваните ще се увеличи, обясни здравният министър.

Той подчерта, че днес ще заработят и апарати за индивидуално дозиране на онколекарства, като по този начин всеки милиграм от скъпоструващите лекарства ще се използва по предназначение.

До края на годината нова апаратура за онколечение ще има още в Пловдив, Плевен и Велико Търново, каза Петър Москов, като допълни, че проектът е бил почти провален от „неразумна, крадлива дейност на ръба на закона“.

Борисов препрати тези определения към бившия здравен министър Таня Андреева и към бившия премиер Пламен Орешарски.

Той подчерта, че новият лъчетерапевтичен център в пример за това как се прилага здравната реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки