Д-р Дечо Дечев: Общинските болници и майчиното и детско здравеопазване не се вписват в пазарния модел

OFFNews 26 ноември 2019 в 11:07 2598 1

Снимка Нова телевизия

„В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващия екип. Някои от участниците в т. нар. пазарен модел на здравеопазване категорично не успяха да се впишат в него и това са общинските болници и дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев пред Нова телевизия. И допълни, че същевременно няма нито едно предложение, което да извади тези групи участници от този модел.

По повод случая с лекаря от Пазарджишката болница, станал известен с внушителното количество поставени стентове на пациенти и липсата на контрол върху дейността му, шефът на НЗОК коментира, че експертният потенциал на служителите, които контролират дейността в Касата, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат един, два или три стента. Затова те проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът се предоставя на експерти, които имат потенциал да преценят. На практика така е било постъпено случая в Пазарджик. Д-р Дечев допълни, че според експертите на НЗОК има голяма доза истина в това, което е било изнесено по случая, макар че проверките там продължават. 

Обективните доказателства дали нещо е изпълнено или не в огромна част от случаите зависят от отношението на пациента, затова винаги се препоръчва второ и трето мнение, за тези които могат да си го позволят, каза още той.

Д-р Дечев коментира и случая с починалото 3-годишно момченце, по който се проверяват три столични болници. По думите му Педиатричната болница не отговаря на определени критерии за оборудване и персонал за здравно заведение от такова високо ниво. Той каза още, че над 30% от леглата в този период не са били заети, бюджет е имало, затова липсата на легла не може да бъде аргумент за връщането на детето.

Нарушена е връзката между болнична и извънболнична помощ и това е един от изводите в този случай, коментира шефът на Касата. Според него личният лекар би трябвало да насочи детето към подходящо болнично заведение, ако има такава необходимост. Не е нормално по всеки повод да се ходи в "Пирогов", коментира той и изрази притеснение, че от популистката посока, в която е тръгнало разглеждането на този случай, може да пострадат лечебни заведения, които нямат никаква вина за случилото се. "Пирогов" е болница, без която системата не може да функционира, затова трябва да бъде запазена, допълни д-р Дечев.

Той коментира и "лекарствения туризъм", обяснявайки, че решението дали едно лекарство да присъства на пазара, или не е на този, който го произвежда. Той обясни, че Касата работи със 170 производители и никой от тях не се е оплакал, че е бил "натискан" от НЗОК да предлага продуктите си на по-ниски цени. Според д-р Дечев фармацевтичните компании изтеглят част от лекарствените си продукти от нашия пазар, тъй като у нас цените са традиционно по-ниски, и по този начин се опитват да запазят цената си на международния пазар. Той обаче уточни, че има определена група лекарства за масова употреба, които трябва да бъдат защитени и това е в компетенциите на здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

26.11 2019 в 14:20

Изслушах на запис ръководителят на НЗОК сутринта. Три неща ми спряха вниманието. Ръководителят на НЗОК очаква някой да му каже как да реформира системата - законодателите, общините, отговорните за майчино и детско здраве. Доста пасивно поведение в една сфера, която динамично предоставя предизвикателства. Не е добре това. Второ - шокиращата информация, че въпросната специализирана педиатрия е имала 30% свободни легла?! Това сведение звучи невероятно и се нуждае от подкрепа с подробни доказателства. Да се надяваме, че ще ги чуем. Трето - мнението на ръководителят на НЗОК относно бъдещата (да се надяваме - до 2 години) национална многопрофилна детска болница, което има вид и форма на плахо изказано отрицание - за съжаление на базата на твърда липса на професионална компетентност. Очевидно мнението на ръководителя на НЗОК не е въз основа на изказаните от него неубедителни аргументи.Задкулисие?