Д-р Гергана Николова: Може би сме единствената държава, където се позволява разнопосочно говорене за COVID-19

OFFNews 29 септември 2020 в 10:55 2355 0

Снимка Архив

"Може би ние сме единствената държава, където се позволява разнопосочно говорене, защото хората, които ни слушат, не са специалисти и не са длъжни да вземат правилната позиция. Затова и Лекарският съюз се обърна към своите членове. Ние сме призвани да пазим обществото и да мислим като лекари, единствено и само като лекари." 

Това каза по БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Най-лошото е, че се фиксираме върху носенето на маски, спазването на дистанция в училище и нищо друго не съществува. Излезте в ежедневието и вижте колко се спазва заповедта за носенето на маски в затворени пространства, къде се осъществява контрол - защото извън училищата никой не съблюдава за носенето на маски, коментира тя.

Тя коментира, че е много лесно човек да отрече съществуването на заразата, защото това не променя по никакъв начин неговия живот.

Доктор Николова каза още, че лекарите искат в статистиката за новозаразените да има и анализ дори за това къде са тези заразени хора, с какво се занимават. В нея не казват къде са заразените медици, даде пример докторът.

Тя говори и за проблема със заместването и заяви, че ще се обърнат към НЗОК, защото по сега действащото законодателство този, който е титуляр на практиката, трябва да си намери заместник, но това няма как да стане, ако е в COVID отделение.

"Над 60% от лекарите вече са преминали 50-годишна възраст. И след 5-6 години ще има сериозен недостиг на кадри, по простата причина, че нашата специалност не е желана от младите, страшно много административно натоварване, липса на каквото и да било време, огромна заангажираност. Младите искат да бъдат лекари, а не да се занимават с администрация", категорична беше д-р Николова.

Тя коментира, че няма как да заработи дистанционната система за предаване на здравните карти, защото няма как да се изпрати здравната карта без преглед. Според нея прегледите трябва да се осъществяват.

Според д-р Николова е важно да има някаква възможност личните лекари да тестват пациентите си, за да определят дали са болни от грип или от COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews