Д-р Симидчиев: Играем си на 'Умирай лесно'

Идеята за томбола със смарт часовници за ваксинираните е интересна, но няма да сработи, смята пулмологът

Мая Младенова 06 октомври 2021 в 10:42 6362 0

Д-р Александър Симидчиев

У нас все още няма 20% ваксинирани с пълен цикъл. Страната ни е лидер в Европа по смъртност от COVID-19, а основната причина за това е слабата профилактика и ваксинация, каза в интервю за Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Според него "България играе филм, който се нарича „Умирай лесно”. "Профилактиката също е на много ниско ниво. А профилактиката е дистанция, маски и миене на ръце. Превенцията е ваксинацията”, обясни лекарят. 

Той коментира, че идеята за томбола със смарт часовници за ваксинираните е интересна, но няма да сработи. Това поставя у тези хора съмнение защо ще им дават награда, коментира той.

По думите му е нужда сериозна информационна кампания, като преди това се направи изследване на нагласите. Д-р Симидчиев коментира и конкретен казус - с пловдивския ромски квартал "Столипиново", където едва 3% от жителите са участвали в националното преброяване, защото плъзнал слух, че преброените ще бъдат насилствено ваксинирани. В ромските общности може да се постави акцент върху това как ваксинираните защитават възрастните хора, които са най-уязвими. Те много държат на възрастните, това са патриархални общества, каза Симидчиев.

Той посочи, че скоро ще бъде регистриран медикамент за химиопрофилактика на COVID-19, който ще помага на вече заразени срещу тежко протичане на болестта и смърт. Това обаче не е алтернатива на ваксинирането, тя осигурява много продължителен период на профилактика, заяви пулмологът.

За мен показателна е Румъния -  при тях смъртните случаи са по-малко при над два пъти повече население. Това показва какво е значението на общественото здраве, каза той. 

Д-р Симидчиев коментира и безконтактните тестове за коронавирус - според него те дават валиден резултат, сравним с останалите методи.

При отказ от ваксинация последиците от нашето решение не би трябвало да ги прехвърляме на обществото - така отговори на въпрос трябва ли болниците да лекуват безплатно неваксинирани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков