Детската COVID ваксина с тройно по-малко активно вещество

OFFNews 21 декември 2021 в 10:15 1785 0

Д-р Ангел Кунчев

Снимка БТА/Владимир Шоков

Д-р Ангел Кунчев

Педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/Biontech), която страната ни предстои да започне да прилага от 30 декември, е за деца от 5 до 11 години. Тя е специално създадена за деца, с променен количествен състав - активното вещество е 3 пъти по-малко микрограма в доза, посочи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МЗ.

Ваксината е в 10-дозови флакони. За да не остават много неупотребени дози при отворен флакон, тези ваксини ще се слагат в по-малък брой ваксинационни центрове. Те ще са 69 в цялата страна.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се появи на брифинга тази сутрин след двумесечно отсъствие по време на мандата на служебния министър Стойчо Кацаров. По всичко личи, че специалистът е готов да работи с екипа на новия министър проф. Асена Сербезова.

Пред журналистите той уточни, че макар с трикратно по-малко съдържание, ваксината има същия ефект като при имунизацията срещу коронавирус при възрастните.

Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата трябва да се групират така, че когато се съберат 10, да се използва флакон. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове, обясни доц. Кунчев.

Препоръчваме горещо на всички, които желаят да направят предварителна уговорка за час, за да не се налага да чакат родителите. Разбира се, ако отидат директно в пункта, никой няма да ги върне. Втора доза се поставя 28 дни след първата, уточни доц. Кунчев и допълни, че за момента бустерна доза за децата не се обсъжда.

Ваксините за деца могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато вече се отвори флаконът, срокът за използване е 12 часа при съхранение в обикновен хладилник. 10 седмици могат да се съхраняват ваксините в специални хладилни условия, а не както досега 30 дни и това е резултат от стабилизирането на препаратите, което извършиха фирмите производители, каза доц. Кунчев.

Нежеланите реакции са същите като при възрастните: лека болезненост при мястото на прилагане и лека температура, каза главният държавен здравен инспектор.

Пред OFFNews той коментира какви са актуалните данни за протичането на Омикрон при децата:

Все още в тези групи клиничното протичане е по-леко, но не са много приятни сигналите, които получаваме от Европа по отношение на Омикрон. Възрастта на заболелите определено се снижава. Доколко касае точно тази група от 5 до 11 предстои да видим. На среща с колегите от цяла Европа обсъждахме какви са наблюденията за разпространението на новия вариант. Това, което се случва във Великобритания, не е добре. Първо, има удвояване на случаите на два дена. Второ, болниците вече са препълнени със значително по-млади хора. Основната част от пациентите са между 20 и 40 г. но има и случаи с доста по-ниска възраст. Така че, всичко зависи от това как ще се развият нещата. Но дори децата да са безсимптомни носители, няма особени рискове за имунизацията, каза доц. Кунчев.

Той посочи, че ако желаещите да се имунизират деца се увеличат, вероятно ще се помисли за отделяне на тези с хронични заболявания в приоритетна група, за да не се смесват с останалия поток за имунизация.

Но бройката в момента е толкова малка, че не стои като реален проблем, ако наистина интересът е по-голям, рискове не трябва да им създаваме и по някакъв начин трябва да ги отделим, както преди определяхме часове или дни само за такива деца. В момента в София в единия пункт са записани 30 деца, във Варна са 7, в Пловдив са 15-20, бройките все още са много малки, посочи главният държавен здравен инспектор.

Какви са данните за ефикасност на ваксините в тази възрастова група?

Данните показват ефикасност от 91% в тази възрастова група, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той обясни, че притесненията от отложени във времето нежелани реакции са излишни, защото има задължително проследяване поне два месеца на всички участници в клиничните изпитвания, което продължава и след това.

До момента в ЕС са приложени над 18 милиона дози ваксини при деца под 18 години, което дава сериозна научна информация.

България е подсигурила достатъчно количество от всички категории ваксини, допълни Кирилов и уточни, че за момента не се предвижда нова заявка, тъй като има дози в излишък. Той каза още, че до момента не е правена заявка за петата одобрена от Европейската агенция по лекарствата ваксина, на "Новавакс", но има заявени количества за продукта на Санофи и ГлаксоСмитКлайн.

Как ще се извършва имунизацията срещу COVID-19 при по-малките?

Детето посещава пункта с един от родителите си, извършва се преглед от медицински специалист, прави се имунизация, която се регистрира в е-системата и след втората доза детето ще може да получи цифров сертификат, обясни д-р Кремена Пармакова, експерт в здравното министерство. Тя уточни, че за поставянето на ваксини няма да е необходимо съгласието и на двамата родители.

Новият здравен министър Асена Сербезова не присъства на днешния брифинг. Още в началото на мандата си тя заяви, че когато се говори за ваксини, ще даде думата на експертите. 

Списък на временни имунизационни пунктове, където ще се поставят ваксини срещу COVID-19 за деца между 5 и 11 г. можете да откриете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков