До средата на юни ще са готови хеликоптерните площадки за HEMS

Янка Петкова 22 май 2023 в 13:08 1074 0

медицински хеликоптер

Снимка Янка Петкова

Медицински хеликоптер

В ускорени темпове завършва изграждането на хеликоптерни площадки за HEMS (спешна въздушна помощ) в страната. Към 15 юни ще имаме поне 10-12 площадки във всички точки на страната, съобщи здравният министър Асен Меджидиев на пресконференция.

"Очаква се хеликоптерите под наем да бъдат у нас в края на юни - началото на юли", каза още Меджидиев.

Преди седмица той посети симулационния център във Военномедицинската академия, където се обучават медицинските екипи, които ще осъществяван спешната помощ по въздух. По време на визитата беше съобщено, че наши специалисти са поканени да посетят центъра за подготовка в Италия. 

В условия близки до реалните: Как екипите на HEMS* спасяват манекен, който стене и има пулс

Пет са базите за хеликоптерите, първите две ще бъдат в Долна Митрополия и в София. Впоследствие ще бъдат изградени бази във Варна (УМБАЛ "Св. Марина"), в Пловдив и Ямбол. Площадки за кацане ще има в почти всички областни и университетски болници в страната.

"Информационно обслужване" изготвя софтуера на центъра, който трябва да подсигури връзка с всички спешни центрове, лечебни заведения, с държавния авиационен оператор, с РВД за подсигуряване на коридор за летене, връзката с хеликоптерите по време на полетите, за да се подава информация за състоянието на пациентите и да се подготвят реанимационните екипи в съответните болници, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews