Доц. Гломб: Коронавирусите имат нетраен имунитет, ще трябва да се реваксинираме

В Западна Европа учениците над 12 г. са ваксинирани и въпреки това се тестват всяка седмица, посочи вирусологът от НЦЗПБ

OFFNews 08 ноември 2021 в 08:56 4803 1

"Всяка ваксина иска няколко дози. Вирусът е изменчив, по принцип коронавирусите имат нетраен имунитет. Той ще бъде такъв и при ваксинираните, затова трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина". Това каза по БНТ вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб.

По думите ѝ вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година, но ако голяма част от населението е имунизирана, циркулацията на заразата ще спре.

Тя заяви, че в Европа тестването на учениците е в ход. Децата над 12 години в голямата си част са ваксинирани, независимо от това са тествани два пъти седмично. Доктрината "тестиране за да останем в училище" в повечето западни страни е приета, обясни доц. Гломб.

Малките деца трябва да бъдат подпомогнати в тестването и това ще стане с учител и родител. Доц. Гломб заяви, че в тестването няма нищо вредно, а от Центъра по заразни и паразитни болести предлагат доброволческа помощ за училищата в първите дни.

"По въпроса за антителата ще изкажа своето лично мнение от гледната точка на вирусолог. Когато се вземат решения на национално ниво, обаче, се гледат много мнения. Според мен към момента няма тест, който да каже че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде заразата. Затова и нито една държава още не ги е приела като меродавни", обясни вирусологът.

Доминиращият вариант на вируса у нас е Делта, но не това трябва да ни притеснява, а броят новозаразени, обясни още доц. Гломб. Тя категорично заяви, че в страната вече няма грипна епидемия.

"Аз не мога да разбера защо хората се притесняват от ваксините, при положение, че вече няколко милиарда дози са направени, наблюдаваме какви се резултатите от ваксината в продължение на година и половина, описват се нежеланите реакции и те са една на няколкостотин хиляди, което е нищожно в сравнение с пораженията от боледуването", каза доц. Гломб.

Тя обясни, че ваксинираният човек може да се зарази, но ще прекара болестта в пъти по-леко, отколкото неваксинирания. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а ваксинирането спасява животи и позволява всички дейности да вървят в ход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

1

Станчо Панса

08.11 2021 в 11:53

"В Западна Европа учениците над 12 г. са ваксинирани и въпреки това се тестват всяка седмица"

Да се тестваме за туберколоза всяка седмица? Да се тестваме за едра шарка всяка седмица? Да се тестваме за Полиомиелит всяка седмица? Не, не и пак не. Но иначе ваксините ряботят. Работят, ама се тестваш всяка седмица.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки