И СЗО препоръча трета доза за хората със слаб имунитет

OFFNews 12 октомври 2021 в 09:43 794 0

Експертна група на Световната здравна организация (СЗО) препоръча допълнителна доза от одобрените от организацията ваксини срещу коронавирус за хората с "умерено или тежко компрометиран имунитет", съобщи АФП.

Специалистите подчертаха, че препоръката им не е за трета доза ваксина за цялото население, за което организацията продължава да настоява за мораториум до края на годината, за да достигнат ваксините до страните, където ваксинацията остава на ниски нива.

"Препоръката ни е хората с компрометиран имунитет да получат допълнителна доза", за да се повиши имунният им отговор до нужните нива на защита, които да ги предпазят от тежки форми на инфекцията, изискващи хоспитализация или причиняващи смърт - обясни д-р Кейт О'Браян, директор на отдела по имунизации на СЗО. - Тази трета доза трябва да е отдалечена с един до три месеца от втората."

Същата експертна комисия обяви, че трета доза е нужна за хора на възраст на и над 60 г., които са ваксинирани с китайските ваксини срещу COVID-19 на компаниите "Синовак" и "Синофарм".

СЗО одобри двете РНК ваксини на "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех", китайските ваксини на "Синовак" и "Синофарм", както и препаратите за защита от коронавирус на "Астра Зенека" и "Джонсън енд Джонсън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews