Имунолог: Образуват се антитела срещу коронавируса, но не е ясно колко работят

OFFNews 18 май 2020 в 09:03 6379 3

Образуването на антитела срещу новия коронавирус е факт, но въпросът е доколко тези антитела защитават и могат да попречат той да се разпространява, каза по БНТ имунологът д-р Велизар Шиваров.

Той уточни, че това е много важно, защото само неутрализиращите антитела имат защитно действие при последващи инфекции и могат рано да отстранят COVID-19, ако той попадне в нашия организъм. 

Има все повече доказателства, че коронавирусът е мултисистемно заболяване, засягащо много вътрешни органи. В част от случаите става въпрос за патологичен свръхимунен отговор, който най-вероятно започва в белия дроб, каза специалистът.

По думите му нашата имунна система може да изчисти вируса на COVID-19.

Според д-р Шиваров все още не е ясно какво значение има така наречения Т-клетъчен, придобит имунитет.

"Учените откриват Т-клетки, специфични лимфоцити, които могат да разпознават части от вируса при пациенти, които са преболедували COVID-19. Това има огромно значение при изработването на ефективни ваксини", коментира той.

Теоретично заразил се и преболедувал коронавируса човек, не би трябвало да се заразява повторно, но не всички хора придобиват защитен имунитет.

По думите на имунолога рано е да кажем кои хора го образуват и кои не. Може да се докаже с антителата на преболедували, но това изисква по-специални тестове, които предполагат отглеждането на клетъчни култури, нещо, което в България не се прави.

Д-р Шиваров коментира и подходите за създаването на ваксини срещу коронавируса.

Някои научни екипи разчитат повече на образуването на антитела, други разчитат на образуването на Т-клетъчен отговор. Трети - на вирусни частици - на вируси, които са идентични, но вече са умъртвени. 

По думите на имунолога бързото вкарване на такава ваксина в употреба, означава да има втора вълна, защото ускореното ѝ изследване може да стане в условията на съществуваща инфекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

3

Пенчо бре

18.05 2020 в 09:58

По думите на имунолога бързото вкарване на такава ваксина в употреба, означава да има втора вълна, защото ускореното ѝ изследване НЕ може да стане в условията на съществуваща инфекция."

Не съм имунолог, но според мен едно "не", където съм поставил дава правилната мисъл. :)
Както викаше един даскал от мое време: "Кой бръза - бръка".

3000

2

evilpiff

18.05 2020 в 09:16

"Работят, ама не работят", "знам, ама не знам"

10372

1

elbarbudo

18.05 2020 в 09:14

Антителата не е ясно дали работят, ама имунната система чисти вируса... Какъв е тоя тюрлугювеч?