Институтът ''Робърт Кох'': България е сред страните с най-ниска заболеваемост от COVID-19

OFFNews 21 май 2020 в 09:42 6512 0

България е сред страните с най-ниска заболевемост от COVID-19. Това показва проучването на института „Робърт Кох“ в Германия, съобщи проф. Мутафчийски.

В анализа страната ни е отбелязана в светложълтата зона, със заболеваемост от 0 до 5 души на база седмична за 100 000 население. Заедно с нас в тази група са и държави като Словакия, Хърватска, Гърция и Швейцария.

В жълтата зона - между 5 и 10 заболели на 100 000 - се намират Румъния, Полша, Германия, Нидерландия, Испания, Финландия.

Розовата зона отбелязва страните със заболеваемост между 10-25 случая – там попадат страни като Италия, Белгия, Португалия и Ирландия.

В светлочервената зона – 25-30 случая на 100 000 души население - няма отбелязани страни.

Най-рискови, в червената зона, са Великобритания и Швеция с над 50 случая на 100 000 души население, на седмична база.

Нищо по-особено не се случи в България, отколкото в целия свят, но мерките се взеха много по-рано и това даде ефект, фактите са факти, коментира резултатите шефът на щаба.

Мерките в острата фаза и началото на епидемията изиграха своята роля. Разбира се, трябва да се благодари на населението, което осъзна опасността, допълни той.

Поздравяваме колегите, които не се уплашиха, въпреки неблагополучията в системата, не се уплашиха и управляващите, които се мобилизираха. България е една от страните, които намериха собствени резерви за производство на защитни средства. Значителна роля изиграха и медиите, защото без обективното отразяване на процесите у нас и по света, това нямаше как да се случи, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови