Израел ще ни помага с експертен опит в създаването на детска болница

Млади български лекари ще могат да специализират в израелски болници

OFFNews 24 януари 2023 в 14:34 1133 0

посещение в Израел

Снимка Министерство на здравеопазването

Служебният министър Асен Меджидиев на среща с израелски медици

Специалисти от водещи детски болници ще помагат с експертен опит за създаването на Национална детска болница. Местни лечебни заведения ще обучават български специалисти. Това стана ясно по време на посещението на служебния здравен министър Асен Меджидиев в Израел.

В рамките на визитата си Меджидиев е обсъдил с ръководители на педиатрични лечебни заведения възможностите за обмяна на опит по изграждането и управлението на подобни медицински структури, за обмена на кадри и за провеждането на тесни специализации на млади лекари, с цел развитие на двустранното сътрудничество в областта на детското здравеопазване.

Следващия месец екип от представители на държавните детски болници – собственост на един от здравноосигурителните фондове в Израел, ще посети България, за да подпомогне организацията за формирането на екип за анализ потребностите на нуждите, ключов за изграждането на бъдещата Национална детска болница.

Детска болница в Израел, снимка: Министерство на здравеопазването

Следваща стъпка ще бъде планирането на краткосрочни, фокусирани специализации за млади наши лекари в Израел, както и обмен на експерти, профилирани в областта на детското здравеопазване.

На министър Меджидиев бяха представени структурата, организацията на работа и дейността на група водещи детски болници („Меир“, „Шеба – Тел Ашумер“, „Шнайдер“ и „Бейлинсон“). В рамките на проведените срещи, чийто основен акцент беше майчиното и детско здравеопазване, след посещение на център по репродуктивно здраве в болница „Бейлинсон“, беше договорено създаването на обучителен център за женско здраве и репродуктивна медицина у нас.

Проектът ще бъде финансиран от израелска страна, като ще бъде осигурено и първоначалното обезпечаване със специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков