Кои са сигналите за проблем с щитовидната жлеза

OFFNews 10 февруари 2020 в 16:34 3428 0

Снимка Pixabay

Колко важна е щитовидната жлеза за организма, разбираме едва когато този малък орган започне да работи зле. Последствията могат варират от косопад до безплодие, твърдят специалистите в публикация за немското издание Focus. 

В много случаи нарушенията са незабележими и често са резултат от хормонални промени – полово съзряване, бременност, менопауза. Симптомите са толкова разнообразни и неспецифични, че лесно могат да бъдат сбъркани с други заболявания. 

Как можем да се ориентираме:

Поява на гуша

Ако йодните запаси на организма са малко, щитовидната жлеза се опитва да го извлече от кръвта за сметка на увеличаване на размера си – така се появява гушата. Това е единственият очевиден симптом за проблем с щитовидната жлеза според медиците.

Умора или свръхенергия

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да повлияят забележимо върху енергията и настроението ни. Влошените й функции могат да предизвикат чувство на умора, вялост, безсилие. Концентрацията, ефективността и либидото се понижават. Сърцебиенето се забавя. Възможно е да се развие депресия.

Свръхактивната щитовидна жлеза предизвиква нарушения на съня, невроза, раздразнителност. Възможно е да се появят тревожност, тахикардия, да има резки промени в настроението.

Реакция на външната температура

За хората с понижена функция на щитовидната жлеза е характерно, че винаги им е студено, треперят, бързо изстиват.

Хиперфункцията има противоположен ефект: болните трудно понасят горещините, обилно се потят.

Промяна в теглото

При влошени функции на щитовидната жлеза е възможно увеличаване на теглото, без да има промяна в режима на хранене. Човек не редуцира теглото си, дори да се постави на диета. 

Наблюдава се и обратен ефект - при свръхпроизводство на хормони, организмът не е в състояние да ги обработи и човек отслабва, без да е променил начина си на хранене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews