'Лекарският съюз да стегне редиците - медиците са сред основните скептици за ваксините'

OFFNews 22 юни 2021 в 10:32 1642 0

„В България лекарите са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране.“

Това коментира в интервю за БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн, Швейцария.

По думите му скептицизмът сред медиците по отношение на ваксините е много тъжен и "ние сме шампион в това отношение“.

„Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително“, заяви д-р Илиев.

За проучването на „Цибалаб“ за антитела, които показват, че 43% от населението у нас е имало среща коронавируса, Илиев отбеляза, че не може да се разчита на подобни данни. Според д-р Илиев изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни.

По думите му тези 43% са „нереалистично високи“, това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

„Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-Covid и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания, бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата“, коментира д-р Аспарух Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови