Лични лекари: Прехвърлянето на PCR тестовете към специалистите ще увеличи заболеваемостта

OFFNews 29 март 2022 в 10:17 890 0

Снимка Pixabay

Прехвърлянето на безплатните PCR тестове за COVID-19 от личните лекари към специалистите ще доведе до увеличаване на заболеваемостта, твърдят медиците.

До момента джипитата можеха да преценяват и да дават направление за безплатен PCR тест. От сега нататък обаче те ще трябва да изпращат своите пациенти при специалисти пулмолози, които ще преценяват дали е необходимо такова изследване.

"Това ще затрудни и лекарите, и пациентите, досегашната процедура беше много облекчена. Можехме да издаваме тези направления дори и с телемедицинска консултация, дистанционно. Практически няма икономия на средства, тъй като парите ще отидат за заплащане на специалиста. Пациентите ще трябва да чакат на опашки, няма да се изследват и няма да знаем реалната картина на заболелите. Ваксинацията практически спря, след като се заговори за отпадането на зеления сертификат", заяви по БНТ д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Пловдивска област.

По думите му намаляването на случаите е с незначителни темпове, едва 10 процента, и броят на болните остава висок.

"Маските са другата смислена мярка, което се планира да бъде отменена. Заболеваемостта ще се увеличи, независимо от затоплянето на времето", каза още д-р Костадин Сотиров.

За промяната в назначаването на PCR тестове съобщи депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, който обоснова мярката с  отпадането на извънредната епидемична обстановка.

„Талоните ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, поясни той и допълни, че според него част от мерките трябва да се променят.

Семейните лекари обаче смятат, че така процедурата става по-тромава, изисква посещението на повече специалисти и създава опасност от разнасяне на заразата, тъй като пациентите с коронавирус ще трябва да посетят повече лекари, за да се сдобият с направление за изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков