Маските пазят и от мръсен въздух, трябва да са стерилни, колкото шаловете през зимата

Най-много хора се заразяват на домашни събирания на закрито, не прекалявайте с дезинфектантите, каза доц. Стаевска

OFFNews 16 ноември 2020 в 08:34 6816 1

Маските не са толкова вредни, колкото непрекъснато ги демонизират. Ако бяха толкова вредни, нямаше цялата азиатска нация да ги носи. 

Това заяви доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Александровска болница, по БНТ. 

Носенето на маска намалява вдишването на замърсен въздух и инфекциите, намалява и алергичните състояния, особено през поленовия сезон, категорична е доц. Стаевска. Колкото стерилен е шалът, който носим зимата, толкова стерилни трябва да са и маските, обясни специалистът. 

Тя добави, че маската за многократна употреба трябва да се изпира редовно и е хубаво да се глади като вид дезинфекция.

Хирургичните маски в никакъв случай не пречат на дишането, коментира още специалистът, като заяви, че в практиката си досега не е срещала пациент с контактен дерматит от предпазна маска за лице. 

Проблем по-скоро има с дезинфектантите, някои хора се невротизират и обработват ръцете си през 10 минути, не трябва да се стига до такива състояния, обясни доц. Стаевска. Имаме голяма група хора, които кашлят, като се качат в градския транспорт, това са реактивни реакции, приличат на алергични, но не са алергии, обясни експертът. 

След дразнещи кожата разтвори е важно да се използват овлажняващи кремове. И проветряването - стойте на отворен прозорец, това намалява дразнещите ефекти от дезинфектантите, както и въздействието на вирусите, допълни доц. Стаевска. 

По думите й най-много пациенти се заразяват на семейни събирания в затворено пространство без проветряване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков