Мобилните пунктове пред болниците започват работа от днес

В тях ще се извършват тестване и прегледи на пациенти със симптоми на коронавирус

OFFNews 06 ноември 2020 в 11:21 1565 0

От днес започват работа мобилните пунктове за пациенти със симптоми на коронавирус пред големите болници в страната. 

Преди дни здравният министър Костадин Ангелов обясни, че такива пунктове ще се разкрият пред лечебни заведения със 100 и над 50% държавно участие.

Фургоните през УМБАЛСМ "Пирогов" вече работят. Пред bTV директорът й проф. Асен Балтов обясни, че преди да се подложат на тестване на хората със симптоми се измерва сатурацията (нивата на кислород в кръвта) и ако е под 90% се преглеждат с предимство. Измерването става с малък уред, който се прикрепя към пръст на ръката и отчита данни за кислородното насищане и сърдечната честота.

По думите на проф. Балтов във фургоните могат да се извършват прегледи и да се вземат проби да изследване с PCR или бърз антигенен тест. След освобождаване на място в триажната зала (в която се разпределят пациентите) хората се прехвърлят там, а помещението се дезинфекцира, обясни директорът на спешната болница.

Според състоянието, пациентът се насочва за рентгенова снимка, прием в болницата или домашно лечение, за което му се изписва рецепта.

Балтов обясни, че целта на пунктовете е да бъде разделен потокът от пациенти и по-бързо да се диагностицират потърсилите медицинска помощ.

Мобилни пунктове от днес има и пред общинските болници, които лекуват коронавирус.

Пред БНТ директорът на Пета МБАЛ д-р Борил Петров обясни, че съоръжението ще работи ще работи с 24-часов режим.

"Колегите, които са в приемния спешен кабинет, когато преценят, че пациентът има съмнителни симптоми, ще го преглеждат в този пункт. Екипът ще прецени след прегледа дали трябва да се направи бърз антигенен тест, тъй като той е най-точен, когато пациентът има симптоми", каза д-р Петров.

PCR тестове в този пункт няма да се правят, уточни директорът. Ако антигенният тест е положителен, пациентът се насочва към личния лекар, където ще му бъде дадено направления за PCR тест, каза още д-р Петров

Екип от лекар и сестра извършват прегледите. 

"Улеснява се тестването с тези пунктове, а и цялата процедура по приемането на пациентите, особено на тези със съмнителни симптоми за коронавирусна инфекция", допълни д-р Петров.

Той обясни, че протоколът за лечение на пациенти с COVID-19 е доста обширен и значително ще улесни екипите. Според него, всички въведени мерки досега са адекватни и ефективни. В Пета МБАЛ в София няма свободни места, всички 37 легла са заети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков