МУ Плевен демонстрира роботизирана хирургия на европейски здравен форум

OFFNews 20 септември 2019 в 11:57 1061 0

Снимка Архив

Медицинският университет в Плевен ще покаже 2 операции на живо на Европейски конгрес по роботизирана хирургия. Форумът ще се проведе от 26 до 28 септември и ще събере над 300 специалисти от Европа и Америка, български лекари и студенти по медицина. 

Конгресът се провежда за първи път в България, след като преди 4 години МУ Плевен спечели домакинството при сложна конкурсна процедура. Като организатор на конгреса университетът ще представи две операции на живо, излъчвани в 3D формат.

Едната роботасистирана операция ще извърши екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

При втората ще бъде стопен тумор чрез прилагане на хайфу технология от екипа на доц. д-р Добромир Димитров. Ще бъде използван ултразвук, подаван от специална апаратура.

Европейският форум по роботика се провежда под мотото "Отвъд границите" с намерението да привлече млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи в обучението и клиничната практика.

Преди 11 г. МУ Плевен и чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев внедриха за първи път роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България. Университетът разполага с 3 роботизирани системи "Да Винчи" и е утвърден център по роботизирана хирургия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков