На 7 май отбелязваме Световния ден на астмата

400 000 са с това заболяване в България, 10% са с тежка форма

OFFNews 07 май 2024 в 11:53 517 0

Световен ден

Снимка PR Care

Световен ден на астмата

За пореден път в България ще бъде отбелязан Световния ден на астмата – 7 май, по инициатива на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, съобщи неговият председател Боряна Ботева. „Смисълът на отбелязването на Световния ден на астмата е точно в това – хората да имат информация за заболяването и за неговото лечение, както и да се повиши осведомеността в обществото.

Такава е идеята и на Глобалната инициатива за астма (GINA), която инициира отбелязването на Световния ден на астмата всяка година на 7 май. През 2024 г. слоганът на Световния ден е „Информираността за астмата дава възможности“, с което се акцентира върху нуждата от образоване на пациентите, за да могат да управляват заболяването си и да знаят кога да потърсят медицинска помощ. Когато ти знаеш, нещата са в твои ръце“, обясни г-жа Ботева.

От Сдружението за развитие на българското здравеопазване ще заснемат специализиран подкаст на тема: Живот с астма. Лекар- алерголог ще говори за симптомите и за лечението, а пациент ще сподели опита си с болестта. Подкастът ще може да се гледа в ютюб канала и във фейсбук страницата на Сдружението, както и в създадената група за взаимопомощ. 

В социалните мрежи през целия месец май ще се излъчват и кратки информационни клипчета за астмата. Лекар и пациент ще дават отговори на основни въпроси.
По данни на научните дружества около 400 000 души са хората с астма в България, като с тежка астма са 10% от тях. Астмата е от най-честите хронични заболявания в света – засяга над 260 милиона души. От нея умират над 450 000 души всяка година, като повечето от тези смъртни случаи може да се предотвратят. Проблемите са в прекомерната употреба на инхалатори за спешни случаи с краткодействащ бета2-агонист, в това, че пациентите не се придържат към терапията си, както и в неразпознаването на пациентите с тежка астма, които е наложително да започнат биологична терапия.

Боряна Ботева съобщи, че в България са одобрени четири биологични терапии, достъпни за пациентите. Има и пета – Anti-TSLP биологична терапия – първата за тежка астма, независимо от фенотипа на астмата и нивата на биомаркерите на пациентите. Тя е подходяща е за всички пациенти, които нямат адекватен контрол над заболяването си, включително и за тези, при които другите биологични терапии не дават задоволителен отговор.

„Тази най-нова биологична терапия е влязла в реимбурсния списък на НЗОК за лечение на астма, но все още не се заплаща от Здравната каса, защото Надзорният съвет не е приел изискванията за нейното изписване. Не се знае кога точно ще се случи гласуването, защото не са определени срокове за приемане. От същия проблем страдат и пациенти с други заболявания. Те чакат прекалено дълго време за достъп до най-нови терапии. Но след като тези възможности за лечение са налични по света, редно е да бъдат достъпни навреме и за българските пациенти“, категорична е Боряна Ботева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !