Над 1000 души от спешните центрове са обучени по проект на МЗ

OFFNews 06 февруари 2020 в 17:20 1316 0

Снимка МЗ

Над 1000 души са преминалите обучение медици от цетровете за спешна помощ до момента. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който посети Националния център за обучение и квалификация, за да се запознае с реализацията на дейностите по проект ПУЛСС.

След екипите на центровете за спешна помощ обучение ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие. Курсовете трябва да приключат до месец май 2021 г.

Ще бъдат обхванати всички ангажирани в системата на спешната помощ служители - близо 7000 души, вкл. и новопостъпилите. По този начин системата на обучение ще гарантира поддържане на теоретична и практическа квалификация, в съответствие с най-добрите практики и ще осигури качествено медицинско обслужване на пациентите от цялата страна, стана ясно от думите на зам.-здравния министър.

Той се срещна с курсисти от центровете за спешна медицинска помощ в Благоевград, Бургас, Кюстендил, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Шумен и София, които през тази седмица преминават петдневно теоретично и практическо обучение по проект ПУЛСС. 

За изпълнител на обучението, след проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки, беше избрана Университетска болница „Пирогов". Лектори и ментори са доказани лекари с богат професионален опит. За провеждането на практическите занятия с европейско финансиране са закупени 28 високотехнологични симулатора. Използват се и манекените, доставени в рамките на предишния програмен период по проект ПУЛСС 1.

Общият бюджет на проекта възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ, а крайният срок за изпълнението му е 30 септември 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews