Наградиха водещи кардиолози

OFFNews 04 октомври 2021 в 15:41 1339 0

Българското дружество по интервенционална кардиология отличи с почетни плакети за принос в развитието на областта у нас проф. Юлия Джоргова, проф. Ана Савова, проф. Младен Григоров, доц. Божидар Финков, проф. Маргарита Цонзарова и проф. Стефан Денчев.

Грамотите бяха връчени по време на X-тият юбилеен конгрес по инвазивна кардиология, който се проведе в Бургас.

Близо 300 медицински специалисти от цялата страна присъстваха на симпозиума в хибриден формат. Десетото издание на медицинския симпозиум беше посветено на успехите, постигнати в лечението на острия миокарден инфаркт, който е сред водещите причини за смъртност в страната.

Друг акцент беше революцията в имплантирането на сърдечни клапи чрез щадящи инвазивни техники. „Да се борим със статистиката по смъртност от инфаркт в България за нас е съществена част от професията ни.“, заяви доц. Васил Велчев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология.

Въпреки ограниченията в плановите дейности в болниците през изминалата година, темпът на клапно протезиране се развива добре, сподели проф. Диана Трендафилова, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Екатерина“.

До края на настоящата 2021 г. специалистите очакват броя на пациентите с имплантирани клапи да достигне близо 900.

„Това обикновено са възрастни хора с висок риск при хирургична намеса. За тях инвазивният метод е с минимални рискове и осигурява най-ефективен начин за възстановяването им.“, казва проф. Трендафилова.

„Предстои навлизането на изкуствения интелект в областта, който ще ни даде възможност да избираме най-доброто лечение за един пациент, чрез анализ на данни от големи масиви.“, сподели визията за бъдещето на интервенционалната кардиология доц. Велчев.

Според него, дотогава обаче следва да се води активна политика за привличане на медицински кадри, за да се преодолее претоварването на специалистите в следствие от пандемичната ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков