Нов вариант на COVID в 36 страни: Страх от ново нарастване на случаите заради Eris

OFFNews 06 август 2023 в 18:10 7225 0

Център за тестване

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Център за тестване

Нов вариант на Covid се появи в Обединеното кралство, а впоследствие бе установен в още 35 страни. След откриването на Eris случаите на коронавирусна инфекция започнаха да нарастват, предаде The ​​Independent.

Вариантът Eris, технически наречен EG.5.1, представлява един на всеки седем нови случая на COVID, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA).

Произхождайки от варианта Omicron, UKHSA наблюдава разпространението на Eris и нарастващите случаи в международен мащаб.

Eris е класифициран като нов вариант в Обединеното кралство на 31 юли. По данни на Световната здравна организация щамът EG.5 е документиран за първи път в средата на февруари тази година.

Ръстът на случаите на Covid идва, след като прогнозните числа скочиха с почти 200 000 миналия месец, от 606 656 прогнозирани случая на 4 юли до 785 980 на 27 юли.

Eris е вторият най-разпространен вариант в Обединеното кралство след Arcturus, който съставлява почти половината от всички случаи на инфекция, според UKHSA.

Длъжностни лица казват, че "внимателно" следят ситуацията, тъй като случаите на COVID продължават да растат.

Доклад на UKHSA показва, че приемът в болница в Обединеното кралство нараства. През есента на тази година ще бъдат въведени допълнителни бустерни ваксини, за да се подсили имунитета на уязвимите хора в Обединеното кралство срещу всички щамове на COVID-19.

"Националната здравна служба ще се свърже през есента на 2023 г., когато сезонната ваксина е достъпна, с онези, които отговарят на условията поради здравословни условия или възраст. Призоваваме всички, на които се предлага, да приемат ваксината", съобщиха от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Настоящите изследвания показват, че Eris не се оформя като масов заразител, какъвто беше неговият предходен вариант Омикрон в края на 2021 г. до началото на 2022 г.

Въпреки това Aгенцията публикува насоки, сред които са:

„Редовното и старателно измиване на ръцете ви помага да се предпазите от COVID-19 и други бъгове и вируси. Ако имате симптоми на респираторно заболяване, препоръчваме да стоите далеч от другите, когато е възможно".

През последните седем дни 4076 души са дали положителен тест за COVID-19 в Англия, което е с 27,8% повече от предходната седмица. Междувременно 1438 пациенти са приети в болница, което е тревожно увеличение от 40,7% спрямо предходната седмица.

Случаите на коронавирус нарастват по целия свят

Съобщава се за увеличаване на случаите на коронавирус в целия свят.

В Япония случаите нарастват в продължение на 17 седмици, като Министерството на здравеопазването на страната заяви в петък, че са докладвани 78 502 случая през последваната седмица на юли. Хоспитализациите също са се увеличили с 14% през този период.

В САЩ EG.5 е водещият вариант, съставляващ 17,3% от случаите в страната. Нивата на хоспитализация поради COVID-19 са се завишили през последните седмици и в САЩ. 

Докато наближаваме есента, учените изразяват опасения, че намаляването на тестовете и секвенирането, което се случва по целия свят, ще направи по-трудно наблюдението на нови варианти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews