Обратен завой: Зелен сертификат след първа доза ваксина вече се получава 15 дни по-късно

OFFNews 04 ноември 2021 в 08:49 15586 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Зелен сертификат след първа доза ваксина от днес се получава 15 дни по-късно, а не както досега - веднага след поставянето на иглата.  

Това предвижда заповедта на министър Стойчо Кацаров, която влиза в сила от 4 ноември. Цифровият COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс вече ще важи едва от датата на поставяне на втората доза ваксина и от 15-ия ден от датата на поставяне на еднодозова ваксина, пише в документа.

Причината е, че веднага след ваксиниране хората нямат изградени антитела срещу коронавируса и са уязвими за заразата. 

Какво се случва със сертификатите на хората, които ги получиха в момента на поставянето на ваксина - валидни ли са сега те, ако не са изтекли 15 дни от ваксинирането, не е ясно. 

Когато имате само една доза от двудозова ваксина - можете да ползвате сертификат за незавършен ваксинационен курс само за 15 дни, от 15-ия до 30-ия ден след първата игла. После - ако искате зелен сертификат - трябва да си поставите и втората доза, става ясно от заповедта. 

В заповедта е записано, че за всички, които нямат зелен сертификат, се забраняват посещения и работа във фитнеси, галерии, киносалони, конгреси, симпозиуми, търговски обекти над 300 кв.м, спират се екскурзии и учебен процес. 

Зелен сертификат означава документ за ваксина, за преболедуване, PCR тест или бърз антигенен тест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !