Още двама ученици от Стара Загора с COVID-19, и паралелка в Силистра под карантина

OFFNews 22 септември 2020 в 12:37 1627 0

Още двама ученици от Езикова гимназия „Ромен Ролан" в Стара Загора са заразени с COVID-19. Случаите са потвърдени снощи, съобщава БНТ.

Едното момче е в 11. клас и беше поставен под 14-дневна карантина на 16 септември заради заразен съученик. Второто момче е десетокласник и паралелката му се се поставя под 14-дневна карантина.

Първокурсничка в Медицинския колеж също е заразена с коронавирус и групата, в която учи, също се поставя под карантина

В Силистра паралелка от Езиковата гимназия "П. Яворов" в Силистра е под карантина, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Силистра, цитирани от БТА. 19-те ученици ще се обучават в електронна среда.

Под карантина са и две паралелки в СУ "Христо Ботев" в с. Паисиево, Дуловска община. Общият брой на учениците в трите паралелки е 60.

По информация от вчера, съобщена от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, около 500 ученици и 40 учители от цялата страна са под карантина.

Случаите на COVID-19 в училищата са вследствие на заразяване в извънучилищна среда, каза пред БНТ имунологът доц. Велизар Шиваров.

"Очаквано, проблемът на училищата е, че струпването на такива големи контингенти от хора неминуемо ще доведе до предаването на вируса на по-голям брой хора. Голямото опасение е, че те могат да бъдат не толкова опасни за децата, колкото за контактните на тези деца", каза той и подчерта, че независимо от това обществото трябва да опита да се върне към "една що-годе нормална среда на общуване и обучение".

Според него маските са важен елемент в личната защита от заразата, затова той препоръчва където е възможно, децата да ги слагат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews