Отмениха задължителното лечение в болница за възрастни пациенти с COVID-19

OFFNews 20 май 2020 в 12:43 2693 0

Хората над 60 годишна възраст с коронавирус не подлежат на задължително болнично лечение. Такава заповед е издал здравният министър Кирил Ананиев, с която отменя предишната от 14 май.

Според старата заповед всеки човек над 60-годишна възраст подлежеше на задължително болнично лечение, независимо от състоянието му. Заповедта обаче предизвика брожения, а адвокати я оспориха пред Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд.

Според новата заповед по-възрастните пациенти, както и тези с придружаващи заболявания, ще постъпват за болнично лечение по предложение на лекуващия лекар.

В случай че някой откаже да влезе в болница, трябва да заяви отказа си писмен и подлежи на задължителна домашна изолация и/или лечение за период от 28 дни.

Пациентите, които са приети в болница, след изписването си подлежат на 28-дневна карантина. Тя се преустановява след изтичането на срока и един отрицателен PCR тест. Дотогава те са задължени да не напускат дома си или мястото, в което ще пребивават, посочено от тях.

Медицинското наблюдение на хората в домашна изолация се осъществява от личния лекар или от лекуващ лекар от болницата, в която е било осъщественото лечението им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови