Парламентът забрани на децата да пушат наргиле

OFFNews 08 октомври 2020 в 15:02 8115 3

Снимка Image by Christo Anestev from

Парламентът одобри на първо четене забрана за децата да пушат наргилета и електронни цигари. Това стана с промени в Закона за закрила на детето, предложени от „Воля“.

В закона се записва, че забраната засяга „всички вещества и субстанции, както и изделия на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите“. Последните така или иначе са забранени за всички.

За нарушения на забраната ще важат същите наказания, които се налагат на онези, които продават на деца алкохол и цигари.

От „Воля“ се аргументират, че подобни изделия стават причина за появата на леки и тежки заболявания, а и пораждат нагласи сред децата, че „пушенето е безвреден и приятен навик“.

„Досега българското законодателство позволяваше определени изделия за пушене да се продават и консумират от деца, дори и те да са в първи клас! Самият аз се шокирах от този факт”, каза депутатът Пламен Христов, вносител на законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Здраве

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

3

elbarbudo

08.10 2020 в 21:33

И те моментално спреха!

12021

2

bls

08.10 2020 в 16:46

Biser - забраната е по-скоро не да не пушат, а да им се продават да пушат в заведения и тн. А наргилето не е като цигара дда го мушне в джоба. Аз нека да офраскам няколко заведения с по няколко хиляди и ще си помислят дали да предлагат наргилета на непълнолетни.

4000

1

Biser

08.10 2020 в 16:21

Те пък щото много ще се развълнуват от тая забрана. То и други неща са им забранени, ама...
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков