Първи мото фест в подкрепа на донорството и трансплантациите

OFFNews 13 юни 2023 в 13:29 1150 0

пресконференция

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

"София мото фест" в подкрепа на донорството и трансплантациите

Първият по рода си у нас мотофест в подкрепа на донорството и трансплантациите предстои да се състои в София от 23 до 25 юни тази година, съобщиха на пресконференция в БТА организаторите от Сдружение „София МС 22“.

„Органното донорство е символ на благородство. Един донор може да спаси до осем човешки живота чрез даряване на органи, както и да подобри до 100 човешки живота чрез даряване на тъкани“, посочиха организаторите на инициативата, чиято цел е да се популяризира темата.

Входът за събитието ще бъде безплатен. Ще има дарителски кутии, а дарените суми ще отидат за закупуване на медицинска техника, съобщи Даниел Капсъзов от мото-организация Widows sons masonic riders-Bulgaria.

Той подчерта, че инициативата е подкрепена от няколко министерства, Столична община, Светия синод на Българската православна църква, спортни федерации и неправителствени организации. Според Капсъзов подобни събития ще популяризират идеята за донорството, а оттам ще допринесат и за спасяването на човешки животи.

Подкрепа за инициативата изрази проф. Димитър Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. „С удоволствие бих помогнал за тази инициатива, за да потръгне донорството в България“, посочи той. Медикът допълни, че трябва да се прави всичко възможно, за да се популяризира „благородният акт на донорството“.

675 са българите с трансплантиран у нас бъбрек, бройката трудно расте. 3500 души са на диализно лечение. На практика те се нуждаят от трансплантация. Пред диализа са над 4-5000 души. Виждате колко голяма е разликата между нуждаещите се и трансплантираните, посочи нефрологът проф. Емил Паскалев от УМБАЛ "Александровска".

Трябва да се подобри организацията в 30-те донорски центъра, в трансплантационните центрове. Блгодарен съм, че популярни лица като Асен Блатечки застават зад каузата ни, заяви Георги Пеев, трансплантиран пациент и шампион по плуване от последното първеноство за трансплантирани в Австралия.

Ще ви разкажа една история. Наскоро бях на преглед в бъбречния диспансер. Един едър мъж се приближи до мен и каза - "Ти акъл имаш ли, как може да препоръчваш на трансплантирани физическа активност, нали ще отхвърлят органа? - Казвам му - "Добре, бе човек. Един ден всички ще умрем, и двамата имаме синове. Когато аз умра, синът ми ще каже - "татко беше шампион". Когато ти умреш, синът ти ще каже - "татко беше болен", каза Георги Пеев.

Наталия Маева, с трансплатиран бял дроб, председател на УС на Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“ (БОППХ), подкрепи идеята за физическа активност на трансплантираните пациенти, но посочи, че у нас няма възможност за пълноценната им рехабилитация.

Аз съм трансплантирана в Австрия. Когато дойде време за рехабилитация за мен нямаше шанс, защото държавата ни беше отделила средства само за оскъдна рехабилитация в самата болница. Австрийските пациенти имат право на две рехабилитации годишно за по 20 дни, в Алпите. При това - докато са живи, подчерта тя.

Във всички големи български градове има фитнес центрове, които предоставят възможност на трансплантираните да тренират безплатно, съобщи Ангел Трендафилов, на когото е присаден бъбрек в Турция. Списъкът на центровете, които подкрепят тази програма, може да бъде видян тук.

Благотворителният „София мото фест“ ще се състои в парковото пространство на Терминал 2 на летище София. На площ над 100 декара престои да бъдат проведени редица събития – представяне на нови модели мотори, автомобили, кемпери, каравани и други превозни средства; детски кът; спортна зона; томболи с награди и много други.

Програмата на фестивала ще включва музикални изпълнения на „Акага“, Дичо и други български изпълнители. Водещи ще бъдат Калин Врачански и Асен Блатечки, също обявили подкрепа за инициативата. Специален гост ще бъде народната певица Валя Балканска, предхождана от 100 Каба гайди.

Всеки, който желае да подкрепи закупуването на медицинска апаратура, може да го направи по сметка:

Първа инвестиционна банка АД, BIC: FINVBGSF
Сметка в лева: IBAN: BG50FINV91501215663754
Титуляр: Сдружение БОППХ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков