Пациенти могат да останат без лечебни храни заради дискриминативни условия

OFFNews 15 май 2024 в 15:43 1248 0

Снимка НМД

Хиляди деца и възрастни, нуждаещи се от специални медицински храни, може да останат без достъп до тях заради новите указания на НЗОК за реда за отпускането им. За това алармираха днес от Национална мрежа за децата (НМД) по повод условията за отпускане на медицинските храни.

НМД е завела жалба към Върховния административен съд срещу публикуваните на 30.04.2024 г. от НЗОК указания за условията за отпускане на медицинските храни. В жалбата те настояват валидността на документа да бъде отменена, защото в настоящия си вид той незаконосъобразно, необосновано и дискриминативно лишава стотици деца и възрастни с тежки състояния на белтъчно-енергийно недохранване от достъп до животоспасяваща грижа.

По-рано днес от НЗОК обявиха, че са определили реда, по който продуктите ще бъдат отпускани и заплащани.

"Заявленията ще бъдат разглеждани по аналогия с реда за разглеждане на заявления за одобряване на заплащането на лечение на лица с онкологични и онкохематологични заболявания", посочват от Здравната каса.

Жалбата на НМД е по чл. 179 от Административнопроцесуалния кодекс и атакува две от включените условия за реимбурсиране на храните.

За всички пациенти до и над 18 г. Указанието за работа със списък на диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение поставя условие храните да бъдат използвани изключително за самостоятелно хранене.

"Тази разпоредба дискриминационно лишава от възможност за реимбурсация голям брой пациенти с белтъчно-калорийно недохранване и с разнообразни диагнози и състояния, при които частичен прием на друга храна е възможен, но които пациенти също се нуждаят от животоспасяваща храна", посочват от НМД.

Второто условие, атакувано като дискриминативно, необосновано и противоправно, касае изискването пациентите над 18 г. да предоставят епикриза, удостоверяваща необходимостта от поставянето на сонда или стома, за да покрият условията за за реимбурсация.

В жалбата се посочва, че тази лиматитивна разпоредба също изцяло дискриминационно лишава от възможност за реимбурсация всички пациенти над 18 г. с разнообразни диагнози и състояния, при които не е необходимо постяването на сонда, но се нуждаят от храните.

Становището на НМД е, че ако тези правила останат в сила, то на практика, ако човек с муковисцидоза, който трябва да си набавя допълнително калории, за да може да се възстанови и да оживее, той ще следва да бъде умишлено подложен на хирургическа интервенция за поставяне на гастро стома, с всички физически и психологически щети от това, за да покрие критериите на Касата и да бъде възможно да получи храната като здравна грижа от държавата.

"Към Указанието на НЗОК от края на април изцяло липсват мотиви от каквото и да е естество, което е нарушение на процесуалните правила", пишат още от НМД и подчертават, че мотивите са задължителен реквизит на един административен акт и съставляват изложение на направените от административния орган фактически и правни съображения за издадено решение.

"Неизпълнението на това изискване само по себе си е достатъчно основание за отмяна на процесния акт поради допуснатото съществено процесуално нарушение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови